Računari i Galaksija

Fairphone 4: Telefon koji čuva planetu Zemlju

Fairphone 4 je zanimljiv iz mnogo razloga, a najviše zbog toga što korisnici mogu sami da ga poprave, a uz pomoć materijala koji ne ugrožavaju životnu sredinu. Debitovao je u septembru 2021. godine, a sada stiže i u Sjedinjene Američke Države.

PCPress.rs Image

Ovaj proizvođač nije bio mnogo poznat, bar ne u našoj zemlji, ali je privukao pažnju najdužom softverskom podrškom (čak sedam godina). Prvi telefon je predstavila još 2013. godine, da bi Fairphone 2 lansirala već 2015, a s njim je stigla mogućnost da se uređaj popravi bez majstora (ekran na primer može da se zameni bez specijalnog alata).

Fairphone 4 pored pomenutog donosi i /e/ operativni sistem koji se fokusira na bezbednost. Telefon je dakle Google-free, dakle pogodan za one koji velikim kompanijama nerado poklanjaju svoje lične podatke.

Model Fairphone 4 koristi Qualcomm Snapdragon 750G procesor, 6 ili 8 GB RAM-a i nudi 128 ili 256 GB interne memorije koja može da se poveća uz pomoć microSD kartice. LCD ekran od 6,3 inča donosi FHD+ rezoluciju. Glavni senzor zadnje kamere ima 48 megapiksela, a selfie kamera od 25 megapiksela se nalazi u zarezu sa prednje strane uređaja.

Cena nije mala – oko 550 evra, ali ako se ima u vidu da telefon može da potraje 4-5 godina, onda i ne zvuči tako strašno.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,