FBI upozorava na online „romantične prevare“

FBI je objavio da je u prvoj polovini ove godine, FBI Internet Crime Complaint Center primio više od 1.800 prijava vezanih za tzv. „romantične prevare“, u kojima su žrtve bile navedene da pošalju novac ili kriptovalute drugim osobama. Prevaranti su inicijalne kontakte ostvarivali preko aplikacija za upoznavanje ili preko društvenih mreža.

fbi

Romantična priča koja skupo košta

Upotrebom različitih tehnika uspevali su da osvoje poverenje svojih žrtava, kojima su kasnije prodavali priču da imaju informacije o investicijama koje bi mogle da dovedu do velikog profita. Prevaranti bi uputili žrtve na lažne web sajtove za investiranje. Nakon što bi žrtva uplatila inicijalni iznos, prevaranti bi mu omogućili da ostvari profit i da podigne deo novca, čime su zadobijali još veće poverenje. Nakon prve „zarade“ oni su ubeđivali žrtve da investiraju veće sume novca ili kriptovaluta, uz napomenu da je „sad pravi trenutak“. Kada bi žrtve ponovo uplatile novac, više ga nikad ne bi videle.

Pored toga, prevaranti su izvlačili i dodatne iznose novca, jer su navodili da je potrebno da se plate određene takse ili provizije na platformi. Organizovana je i „tehnička podrška“, online grupe u kojima se raspravljalo o mogućnostima zarade, ali kada bi žrtva ostala bez novca, sve bi preko noći nestajalo sa net-a.

FBI navodi da je u ovoj godini na taj način ukradeno čak 133 miliona dolara, a da su najčešće žrtve bile žene starosti oko 50 godina.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: