FIFA ispraća Playstation 2

Nakon 13 godina, preko 155 miliona prodatih primeraka i više od 10.000 igara koje pokreće, PS2 je svoju karijeru završio početkom ove godine, kada je zvanično prestala njegova proizvodnja.

PS2-VersionsOva konzola šeste generacije najpre je puštena u prodaju u Japanu u martu 2000. godine, a prvog dana je prodato više od 980.000 primeraka. Veliki uspeh PS2 je postigao i kada se iste te godine pojavio na američkom i evropskom tržištu ostvarivši profit od 250 miliona dolara prvog dana.

Pošto je jedna od prvih igara koje su izašle za PS2 bila FIFA 2001, EA, kompanija koja stoji iza ovog naslova, odlučila je da PlayStationu 2 priredi dostojan ispraćaj uz 14. po redu FIFA naslov za ovu konzolu. Tako će posle septembra ove godine PlayStation 2 zvanično otići u penziju posle duge i uspešne karijere.

Kada se pojavio, PlayStation 2 je imao 128-bitni procesor Emotion Engine sa taktom od 294 MHz (299 MHz su imale novije verzije), PS2 memorijsku karticu od 8 MB, 32 MB glavne memorije i DualShock 2 džojstik. Mogao je da pokreće CD i DVD, kao i igre za prvi PlayStation.

Prva velika izmena PlayStation-a 2 je bila 2004. godine uz predstavljanje igre GTA: San Andreas, koja će kasnije postati najprodavanija igra za PS2, sa preko 17 miliona prodatih primeraka. Tada je predstavljena poboljšana Slim verzija konzole, koja je bila znatno tiša i uža od originalne.

Pored San Andreas-a, veliki naslovi PlayStation-a 2 su serije GTA, Final Fantasy i Metal Gear Solid, a na ovoj konzoli su počele serije igara God of War i Devil May Cry, koje su kasnije nastavile da izlaze za PlayStation 3.

Autor: Vanja Belić

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,