FIFA traži od EA da prestane sa dominacijom u fudbalskim igrama

FIFA je izdala saopštenje u kojem insistira da bi fudbalske igre i eSport trebalo da imaju više od jedne strane koja kontroliše i iskorišćava sva prava. Shodno tome, FIFA razgovara sa programerima, investitorima i drugim grupama da prošire svoje mogućnosti igara i e-sporta.

FIFA traži od EA da prestane sa dominacijom u fudbalskim igrama

Pregovori između FIFA-e i EA u zastoju

Izjava dolazi u ključnom trenutku i za EA i za FIFA -u. Trenutni ugovor o licenciranju EA ističe nakon Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, a izvori tvrde da su pregovori između dve strane u zastoju. FIFA navodno želi više nego dvostruko smanjenje budžeta EA za više od milijardu dolara tokom četiri godine, ali i ograničavanje prava EA da zadrži video igre. U međuvremenu, EA razmatra nova imena svojih fudbalskih utakmica, dok navodno istražuje nove koncepte poput turnira zasnovanih na areni, NFT-ova, pa čak i istaknutih stvari za igre u stvarnom svetu.

Odluka se očekuje do kraja 2021. godine, a EA i FIFA odbile su da komentarišu pregovore. U tom kontekstu, izjava FIFA-e može se protumačiti kao upozorenje. Iako bi postojeći uticaj EA mogao pomoći prodaji ne-licenciranih igara, nema sumnje da bi generička igra izgubila igrače koji se nadaju da će kontrolirati Mbappe-a ili Messi-ja u pravim klubovima. Kao rezultat toga, EA se neće nužno pokloniti FIFA-i.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,