Oppo razvija sopstvene čipove za flagship telefone

Oppo izgleda razvija sopstvene čipove koje će ugrađivati u svoje telefone najviše klase. Navodno postoji plan da se njihov SoC pojavi 2023. ili 2024. godine, u zavisnosti koliko brzo budu mogli da završe sa razvojem. Za proizvodnju čipova koristiće se TSMC-ov napredni 3nm proizvodni proces.

oppo

Oppo će imati punu kontrolu

Oppo trenutno upotrebljava Qualcomm i MediaTek čipove, kao i većina drugih kineskih proizvođača. Ako se planovi obistine, Oppo će imati punu kontrolu nad svojim SoC dizajnom i pridružiće se drugim kompanijama koje su već krenule tim putem.

Da podsetimo, Google je već lansirao Pixel 6 i Pixel 6 Pro sa sopstvenim Tensor čipovima, dok Apple i Samsung takođe dizajniraju sopstvene čipove za telefone. Ne smemo da zaboravimo ni Huawei, koji je pre američkih sankcija napravio veliki proboj upravo zahvaljujući svojim čipovima. Xiaomi je dizajnirao i predstavio svoj SoC još 2017. godine, koji je nazvan Surge S1, ali je bio namenjen budžetskim telefonima, ali od tada su svoje napore u tom smeru limitirali na pojedine komponente, a ne na razvoj celog SoC-a.

Pročitajte i:  Kreiran najbrži čip za samovozeće automobile 

Najveći gubitnik u celoj ovoj priči biće Qualcomm, jer praktično svi veliki proizvođači telefona, jedan za drugim, odlaze i prelaze na sopstvene čipove. Oppo je trenutno na četvrtom mestu po broju prodatih telefona, pa će, ako se ovo ostvari, Qualcomm izgubiti još jednog bitnog klijenta.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,