Fiksni Android telefon – Panasonic KX-UT670

IMG_0774Panasonic KX-UT670 je pripadnik nove vrste: to je smart fiksni telefon, zasnovan na Android platformi.

Telefon na svakom stolu u kancelariji je uobičajen prizor, a Panasonic očito smatra da je vrema da i stoni telefoni postanu pametni. Opredelili su se za otvorenu platformu, operativni sistem Android 2.2, i dopunili je sopstvenim aplikacijama za digitalno telefoniranje. Digitalno? Da, KX-UT670 ne može da se poveže na klasičnu telefonsku liniju, to je striktno IP telefon koji komunicira preko Interneta, direktno ili posredstvom neke od modernih Panasonic centrala.

Šta je u kutiji?

U kutiji dobijate samo uređaj, slušalicu, postolje koje može da se montira u dva položaja, u zavisnosti od toga koliko želite da nagnete telefon i… ništa više. Zbunio nas je nedostatak adaptera za napajanje strujom, ali pogled na uputstvo pokazao je da je ispravljač tek opcija koja se dokupljuje – telefon se standardno napaja kroz mrežni kabl, što zahteva da posedujete odgovarajući PoE (Power over Ethernet) switch. Kada smo ga konačno povezali na pravi način, telefon se "probudio" i avantura je počela.

Pročitajte i:  Apple News Plus je spreman za rad van mreže 

Kako se koristi?

KX-UT670 nema klasičnu tastaturu – čitavu površinu uređaja zauzima 7" kolor touch ekran. Donji deo ekrana čine fiksne komande (kurzori za kretanje po menijima, Home taster, Enter itd.) dok veći deo ekrana predstavlja desktop na kome se iscrtavaju konteksno senzitivni sadržaji – tastatura sa brojevima se pojavi onda kada je potrebam. Ekran je, rekosmo, touch tipa, ali rezistivni, a ne kapacitivni kao kod novijih smart telefona. To znači da se tasteri mogu pritiskati prstima, ali mogu i nekim predmetom koji izigrava stylus. Pokazalo se da je hemijska olovka (ovo je stoni telefon, a na stolu svakako imate olovku) najbolje rešenje, pošto su tasteri često prilično mali, pa prstom lako pogodite dva susedna. Osim toga, nedostajale su nam razne pinch funkcije za zumiranje, ali bez njih smo živeli na gomili smartfona, pa ćemo valjda i na ovom.

Osim preko ekrana, telefon možemo kontrolisati koristeći računar povezan na drugi Ethernet port ili preko mreže, a postojanje porta za SD karticu olakšava instalaciju dodatnog softvera i backup podataka. Štosa radi povezali smo klasičnu USB tastaturu na port telefona pa je, uz malo softverskog podešavanja, i ovaj (za jedan telefon prilično neuobičajeni) periferal bio potpuno funkcionalan.

Pročitajte i:  Nov način pretrage na YouTube Music 

Proširene mogućnosti:

Što se upotrebe tiče, treba znati da KX-UT670 nije uređaj koji stavite na sto, povežete i on proradi. To je SIP telefon pa treba imati SIP račun kod nekog (domaćeg ili stranog) provajdera, treba uneti podatke, podesiti preko koje SIP linije se koji pozivi rutiraju (telefon omogućava da zadate čak šest SIP računa), šta kako zvoni… Administratorski priručnik je knjiga (odnosno PDF fajl) na 250 strana, i za to postoji dobar razlog. Zato njegova instalacija zahteva ozbiljnu pripremu i razmišljanje, pre svega u slučaju kada čitavu firmu opremate ovakvim telefonima. Zauzvrat ćete dobiti razne mogućnosti koje ne očekujete od stonog telefona, recimo kontrolu sigurnosnih kamera, pregled elektronske pošte, povezivanje sa firminim Exchange serverom i uvoz imenika iz njega, upotreba na prijemnom štandu u firmi, dnevnici poziva uklopljeni u firmin informacioni sistem… Što je najlepše, ne moraju to sve biti stvari koje je Panasonic zamislio – možete razvijati sopstvene Android aplikacije i tako primeniti uređaj na originalni način, možda integrišući ga sa mobilnim telefonima zaposlenih. Ukratko, moćan sistem za one kojima je potrebno sveobuhvatno komunikaciono rešenje za firmu, ali sistem koji podrazumeva dodatno angažovanje da bi se do cilja stiglo.

Pročitajte i:  Najnovije beta verzije WhatsApp-a za Android otkrivaju dve nove funkcije koje dolaze u aplikaciju 

Cena: 56.200 RSD

Adresa: www.impulst.net

Facebook komentari: