BIZIT plus

Finska ukida osnovni dohodak

Finska vlada je odlučila da ne produži pilot-projekat isplate osnovnog dohotka, koji je privukao veliku pažnju svetske javnosti.

PCPress.rs Image

Trenutno 2.000 nezaposlenih Finaca mesečno dobija isplatu od 560 evra kao osnovni prihod. “Želja vlade da nastavi finansiranje nestaje. Odbili su da to dodatno finansiraju”, izjavio je Oli Kangas, jedan od autora eksperimenta. Neki vide osnovni prihod kao način da se nezaposleni privremeno zaposle. Glavni argument je bio da će, ako se bez izuzetka svima plati, osnovni prihod garantovati sigurnost. To bi moglo da pomogne po pitanju sve veće nesigurnosti radnog statusa. 

Pristalice kažu da će osnovni prihod pojačati mobilnosti na tržištu rada, jer bi ljudi i dalje ostvarivali prihod između poslova. Finska je dvogodišnji pilot projekat počela u januaru 2017, kao prva evropska zemlja koja testira bezuslovni osnovni prihod. Međutim, projekat neće biti produžen nakon ove godine, a vlada sada ispituje druge mogućnosti za reformu sistema finske socijalne zaštite. 

“Malo sam razočaran što je vlada odlučila da ne proširi projekat”, kaže profesor Kangas, istraživač sa Instituta za socijalno osiguranje. On kaže da je vlada odbila zahtev tog Instituta za dodatnih 40 do 70 miliona evra za finansiranje osnovnih prihoda za grupu zaposlenih Finaca, umesto što ograničava ekperiment na 2.000 nezaposlenih osoba. Rezultati dvogodišnjeg pilot-projekta biće objavljeni krajem 2019.

Pročitajte i:  Ovaj finski grad bi emisiju ugljen-dioksida mogao da svede na nulu

Izvor: The Guardian

Facebook komentari: