Fintech Masterclass, Drago Inđić, Oxquant | BIZIT2022

Finalno predavanje prvog dana je održao Drago Inđić, docent Računarskog fakulteta i suvlasnik firme Oxquant, Oxford (UK). Tema ovog izlaganja je bio fintech, odnosno primena modernih tehnologija u svetu finansija. Govorio je o vodećim trendovima u ovom svetu i aktuelnostima koje će se vrlo brzo osetiti i kod nas.

PCPress.rs Image

„Kamate su u porastu i značajno će uticati na lakoću dostupnosti novca. Veliko teorijsko pitanje u bankarstvu, kao i teoriji novca uopšte, jeste da se centralna banka odluči kakva kamatna stopa važi za bankarski sistem, a kakva kamatna stopa će se primenjivati za građanske depozite. Jedno od potencijalnih rešenja jeste digitalizacija nacionalnih valuta. Da li je ovo dobro? Nije baš, jer onog trenutka kada se digitalizuje nacionalna valuta, svaka vaša minimalna transakcija će biti zabeležena negde na nekom blockchain-u, za sva vremena. Mnogi ljudi to ne vole i smatraju da treba zaštititi privatnost.“ Ovim predavanjem je okončan prvi dan BIZIT-a.

Celokupno izlaganje Draga Inđića možete pogledati na linku ispod kao i ostala predavanja i panele koji su se održali prvog dana BIZIT konferencije.

Ukoliko vam se dopada sadržaj konferencije, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom BIZIT YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo sledeće godine bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: