Tutorial video: Prvi dan uz novi PC

Kada stigne novi PC sa tek instaliranim Windows-om 11, počinju „slatke muke“ oko prilagođavanja sistema vašem ukusu i vašim navikama. Sakupili smo na jedno mesto neke zanimljive trikove koje možete da primenite i opisali ih u (pokretnoj) slici i reči…

Za početak upišite na koga je Windows registrovan, taj podatak će biti korišćen kod kreiranja Office dokumenata i na mnogim drugim mestima. Pokrenite Regedit i potražite ključ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion, a u njemu RegisteredOwner i Registered­Organization. Upišite tu šta želite pa će se znati ko je vlasnik računara. Napominjemo da ovo podešavanje nema nikakve veze sa aktivacijom Microsoft Windows-a.

Ukoliko ste se opredelili da se logujete koristeći lokalno korisničko ime i lozinku a ne Microsoft ID, Windows će vas s vremena na vreme opominjati da „završite podešavanje Windows-a“. Da biste izbegli tu gnjavažu, potražite HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ UserProfileEngagement, pa tamo setujte ScoobeSystemSettingEnabled na 0.

Za normalan rad YU slova u raznim scenarijima, potražite HKEY_­LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Nls \ CodePage pa ključeve ACP i OEMCP prepravite na vrednost 1250.

Pročitajte i:  Zasićeni ste Outlookom? Sada je savršeno vreme da ponovo isprobate Thunderbird

Ako ne želite da se Windows automatski update-uje i restartuje računar dok vi radite, potražite HKEY_­LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows \ WindowsUpdate \ AU \ (napominjemo da ključeve WindowsUpdate i AU u većini prilika morate sami da kreirate), kreirajte DWORD (32-bit) čije je ime AUOptions, pa postavite na vrednost 2 (1 potpuno obustavlja update, 3 će pitati za instalaciju a ako stavite 4 update se obavlja automatski). Kad ste već tu, kreirajte DWORD (32-bit) pod imenom NoAutoRebootWith­LoggedOnUsers i dodelite joj vrednost 1. Napominjemo da ova procedura provereno radi na Windows-u 10, dok na verziji 11 nije uvek dovoljna, tj. primećeno je da se pod nekim uslovima računar ipak resetuje posle update-a.

Da se promeni default ponašanje kod prevlačenja fajla, potražite HKEY_CLASSES_ROOT \ * pa kreirajte DWORD (32-bit) DefaultDropEffect i dodelite mu vrednost 0 (ne radi), 1 (copy), 2 (move) ili 4 (kreiraće se shortcut)

Ako želite da promenite zvuk koji se čuje nakon startovanja Windows-a, potražite HKEY_CURRENT_USER \ AppEvents \ EventLabels \ WindowsLogon, pa promenite Exclude­FromCPL na 0. Kada kasnije uđete u Sounds sekciju Control Panel-a, pojaviće se opcija za promenu zvuka kod startovanja sistema. Jedino ograničenje je da fajl koji ćete „poturiti“ mora da bude WAV (ako imate MP3, moraćete da ga konvertujete).

Pročitajte i:  Microsoft dodaje SSE4.2 na listu kompatibilnosti u Windowsu 11

Ako želite da svi administratori budu stvarno administratori, kao što su bili u Windows-u 7, dakle da ih Windows ne prekida pitanjima žele li da dopuste ovo ili ono, pokrenite secpol.msc, pa tražite Local Policies / Security Options / User Account Control: Run all administrators in Admin Approval mode. Stavite tu opciju na Disabled i restartujte računar. Ovu promenu preporučujemo isključivo iskusnim korisnicima, a i oni treba tri puta da razmisle pre nego što je primene.

Da biste dodali neki program u sendto meni, u Windows Explorer-u zadajte lokaciju shell:sendto, pa tu napravite shortcut na željenu aplikaciju.

Ako hoćete da u Microsoft Word-u uvek počinjete od praznog dokumenta a ne nekog ekrana sa šablonima, izaberite File / Options / General, pa ukinite Show the Start Screen when this application starts. Slično se podešavaju Excel i PowerPoint.

Microsoft Outlook je u verziji 2016 uveo „jednostavno“ kreiranje account-a, što onemogućava korisniku da sam zada sve parametre; ako vaš provajder nije podržan, nećete moći da podesite slanje i prijem elektronske pošte. Da se vratite na stari, „komplikovani“ način kreiranja account-a, potražite HKEY_CUR­RENT_USER \ SOFTWARE \ Microsoft \ Office \ 16.0 \ Outlook \ setup i tamo kreirajte DWORD (32-bit) koji se zove DisableOffice365SimplifiedAccountCreation. Onda toj reči dodelite vrednost 1 i ponovo startujte Outlook.

Pročitajte i:  Šta je novo u Windows 11 Moment 5, prvom ažuriranju u 2024. godini

Ako vam Microsoft Outlook ne dozvoljava da uz poruke priključite veće fajlove, potražite HKEY_CUR­RENT_USER \ Software \ Microsoft \ Office \ 16.0 \ Outlook \ Preferences, pa kreirajte DWORD (32-bit) koji se zove MaximumAttachmentSize i tu postavite vrednost u kilobajtima. Recimo, 40000 je oko 40 MB. Posle toga treba restartovati Outlook.

Na PC Press YouTube kanalu možete da pogledate film o osnovnom podešavanju novog PC-ja i instalaciji softvera.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com