Firefox 89 je pružio veću brzinu – Firefox 90 dodaje SmartBlock 2.0

13. jula je Mozilla lansirala Firefox 90.

PCPress.rs Image

Mozilllin pretraživač nastavlja da ubrzava

Najnovija verzija Mozillinog pretraživača koji se sve više fokusira na privatnost, dodaje poboljšanu print-to-PDF funkciju, individualne izuzetke za HTTPS-only mode, zatim about:third-party page, koja pomaže u identifikovanju problema sa kompatibilnošću stvorenih od strane third-party aplikacija i novu SmartBlock funkciju koja poboljšava zaštitu od cross-site tracking, istovremeno osiguravajući da prijave na sajt i dalje funkcionišu. Tu je i novi program za background ažuriranje Windows, koji omogućava maloj aplikaciji u pozadini da proveri, preuzme i instalira Firefox ispravke dok browser ne radi.

Najnovija verzija Mozilline ugrađene funkcije privatnosti SmartBlock, olakšava korisnicima da zadrže podešavanja zaštite praćenja neokrnjene. Izgleda da je ažurirana verzija posebno usmerena na prijavu na Facebook, koja se sve više koristi na mreži kao nezavisni alat za potvrdu identiteta i prijavu. Firefox podrazumevano blokira Facebook skripte, jer Mozilla partner Disconnect (pravilno) identifikuje Facebook domene na svojoj listi poznatih nezavisnih programa za praćenje. Na žalost, blokiranje Facebook skripti takođe je značilo proobleme sa prijavom trećih lica na Facebook – na primer, funkcija Facebook prijave koja se nalazi na etsy.com.

Sa SmartBlock 2.0, Facebook skripte su onemogućene na nezavisnim web lokacijama, baš kao i ranije – ali kada korisnik klikne na opciju „Continue with Facebook“, ta specifična, namerna korisnička interakcija sa Facebook skriptom dovodi do toga da ga SmartBlock 2.0 deblokira. Deblokiranje se dešava tačno na vreme da omogući prijavu za autentifikaciju Facebook-a – a da korisnik ne mora da bira svoja podešavanja zaštite praćenja. Mozillini interni pokazatelji pokazuju značajna poboljšanja brzine 2021. godine – prošlomesečni Firefox 89 je 10-30 posto brži od ranijih verzija, prema Mozillinom sopstvenom testiranju. Konkretno, tim Mozille pominje poboljšanje u sledećim oblastima:

  • Kucanje u URL bar-u ili u editorima dokumenata (npr. Google Docs, Office 365);
  • Otvaranje sajt menija (kao što je fajl meni u Google Docs);
  • Kontrole na tastaturi za browser-based video igre.
Pročitajte i:  Mozilla je napustila Onerep 

Da bi konkretnije razgovarao o ciljevima performansi i postignućima, Mozillla definiše tri nivoa odziva browsera: instantaneous, perceptible lag, i jank (trenutno, osetno zaostajanje i prekid rada), sa maksimalnim pragovima kašnjenja od 50 ms i 1.000 ms za prva dva. Mozillla dalje precizira da jank znači ne samo duže odlaganje, već čitava web lokacija – i u najgorim slučajevima, sopstveni korisnički interfejs browsera – postaje neupotrebljiva više od jedne sekunde odjednom.  Za trenutni odgovor, proračuni koje vrši sam browser nisu jedini problem – bez obzira na to koliko brzo browser stvara nove podatke, korisnik ih zapravo ne može uočiti dok ih monitor ne prikaže. Sa tipičnom brzinom osvežavanja monitora od 60 Hz, to znači da se novi frejm prikazuje otprilike svakih 17 ms – što daje browseru samo tri frejma da ispuni cilj od 50 ms za ovaj nivo odgovora.

U ranijim verzijama Firefox-a, unos korisnika dogodio bi se na frejmu 0, a postupak „bojenja“ u kojem browser crta novi sadržaj, dogodio bi se na frejmu 1 – ostavljajući kompoziciju (kada se novoobojeni sadržaj stvarno preda operativnom sistemu i prikaže na korisnikovom monitoru) da se događa se ne ranije od frejma 2. To su sva tri frejma koja možemo uklopiti u vremensko ograničenje od 50 ms koje je Mozillla postavila za trenutni odgovor. Počevši od Firefox-a 89, ažuriranje Firefox-ovog painting pipeline, značajno poboljšava situaciju – sada se slikanje može dogoditi tokom istog frejma u kojem se dešava i korisnički unos, što omogućava komponovanje za jedan kadar ranije. To čini interakciju otprilike 17 ms bržom nego što je bila. Većina osetljivog zaostajanja browsera uzrokovana je vremenom provedenim u JavaScript kodu. Ciljanje najčešće korišćenih web lokacija direktno omogućava Mozillli da bolje istraži probleme sa performansama u SpiderMonkey, Firefox-ovom JavaScript mehanizmu.

Pročitajte i:  Mozilla je napustila Onerep 

Eksperimentisanje za poboljšanje performansi na stvarnim web lokacijama, a ne na referentnim vrednostima, dovelo je do poboljšanih iteratora niza, koji su povećali performanse počevši od Firefox-a 89. Mozillla prognoze najavile su značajna poboljšanja SpiderMonkey-a tokom 2021. godine, napominjući bolju arhitekturu objektnih struktura i brže for-of petlje kao dva primera. Najsmešnija Mozillla kategorija performansi, jank, dobija svoj set poboljšanja – što je najvažnije, novi Background Hang Reporter. Nova alatka već donosi uvide i poboljšanja performansi – na primer, Mozillla je otkrila da su funkcije pristupačnosti nepotrebno omogućene većini korisnika Windows-a sa touch screen-om. Funkcije pristupačnosti su kritično važne za korisnike kojima su potrebne, ali predstavljaju značajan dodatni posao za browser kada su aktivni. Delimično zahvaljujući pomoći James Teh, broj korisnika sa omogućenim nepotrebnim funkcijama pristupačnosti znatno se smanjio – a zajedno s tim smanjio se i broj izveštaja o prekidu.

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,