Zebra

Firefox, Edge i Opera dobili Google Earth

Kada je Google napustio desktop Earth aplikaciju, a u korist web iskustva, tvrdilo se da je projekat „skoro spreman“ za Firefox i druge pretraživače. Od tada je prošlo skoro tri godine, a Google je tek sada ispunio obećanje, budući da se Google Earth vratio ne samo na Firefox, već i na Microsoft Edge  i Opera-u.

Nekad samo Chrome, sada svi veći web pregledači

Earth aplikacija je originalno dizajnirana samo za Chrome rešenja, pa je Google ozbiljno morao da poradi na projektu da bi ga prilagodio i drugim pretraživačima. Tako je odlučeno da se Earth preradi uz pomoć C++ koda i WebAssembly, novog binarnog jezika koji podseća na Java-u i radi u svim pretraživačima. WebAssembly se tek krajem 2019. godine pridružio ostalim jezicima koje preporučuje World Wide Web, pa su HTML, CSS i JavaScript tako dobili pojačanje.

Iako Google Earth već radi na svim pomenutim pretraživačima, iz kompanije kažu da prilagođavanje nije završeno, tako da najbolje iskustvo i dalje garantuje Chrome, mada bi to uskoro trebalo da se promeni, te da Earth stigne i na Apple Safari.

Pročitajte i:  Dostupna iCloud Paswords Apple ekstenzija za Chrome na Windows-u

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,