PC Press Studio

Firefox, Edge i Opera dobili Google Earth

Kada je Google napustio desktop Earth aplikaciju, a u korist web iskustva, tvrdilo se da je projekat „skoro spreman“ za Firefox i druge pretraživače. Od tada je prošlo skoro tri godine, a Google je tek sada ispunio obećanje, budući da se Google Earth vratio ne samo na Firefox, već i na Microsoft Edge  i Opera-u.

PCPress.rs Image

Nekad samo Chrome, sada svi veći web pregledači

Earth aplikacija je originalno dizajnirana samo za Chrome rešenja, pa je Google ozbiljno morao da poradi na projektu da bi ga prilagodio i drugim pretraživačima. Tako je odlučeno da se Earth preradi uz pomoć C++ koda i WebAssembly, novog binarnog jezika koji podseća na Java-u i radi u svim pretraživačima. WebAssembly se tek krajem 2019. godine pridružio ostalim jezicima koje preporučuje World Wide Web, pa su HTML, CSS i JavaScript tako dobili pojačanje.

PCPress.rs Image

Iako Google Earth već radi na svim pomenutim pretraživačima, iz kompanije kažu da prilagođavanje nije završeno, tako da najbolje iskustvo i dalje garantuje Chrome, mada bi to uskoro trebalo da se promeni, te da Earth stigne i na Apple Safari.

Pročitajte i:  Četiri razloga zašto je Safari odličan desktop web browser

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,