Raspberry Pi slavi osmi rođendan

Raspberry Pi je napunio osam godina, a u tom periodu se mnogo toga promenilo. Od kada je 2012. lansirala uređaj kompanija je prodala više od 30 miliona jedinica, te svake godine predstavljala novi model sa boljim performansama i procesorskom moći.

PCPress.rs Image

Tako se 2019. pojavio Raspberry Pi 4 Model B, koji je stigao sa 40 puta većom brzinom od skromnog originala. Nova 2020. godina doneće i nove promene, pa će korisnici zahvaljujući tome što je opala cena RAM-a, uskoro moći da kupe Raspberry Pi sa 2GB memorije, i to za samo 35 dolara, koliko je koštao i prvi model pre osam godina. Novi Pi 4 2GB model ima osam puta veću memoriju od originala, deset puta veći opseg, četiri puta više piksela na ekranu, što je solidan dodatak za osmi rođendan.

PCPress.rs Image

Jedan od ciljeva Fondacije Raspberry Pi jeste da proizvodi računare koje će korisnici kupovati po što povoljnijim cenama. Raspberry Pi računari možda nisu najbrži i najmoćniji, ali mogu da se opreme softverom koji se bazira na GNU/Linux, te da se koriste za generalne namene, poput pretraživanja interneta, obrade dokumenata ili praćenje medijskih sadržaja, a mogu da se koriste i kao serveri. Ovi računari su popularni na polju edukacije, te kod onih koji se interesuju za retro gejming konzole.

Pročitajte i:  AI svetlo za bicikle upozorava na loše vozače

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,