Firefox OS “u akciji”, uređaji stižu i u Srbiju

Jedna od najzanimljivijih najava koja je stigla uoči ovogodišnjeg MWC-a je Mozillina najava o globalnoj ekspanziji Firefox OS-a. Uređaji na ovoj platformi stižu i u Srbiju.

Photo: mozillaeu/Flickr
Photo: mozillaeu/Flickr

Mozilla je juče najavila da će prva tura Firefox OS uređaja biti dostupna korisnicima u Brazilu, Kolumbiji, Mađarskoj, Meksiku, Poljskoj, Španiji, Venecueli, Crnoj Gori i Srbiji.

Radi se o smartfonima čija je platforma u potpunosti zasnovana na otvorenim standardima, a uređaje će proizvoditi Alcatel, LG i ZTE, kompanije koje su do sada sklopile partnerstvo sa Mozillom. Kasnije će stići i Huawei Firefox OS telefoni, navodi se u zvaničnom saopštenju, a svi će raditi na Qualcomm Snapdragon procesoru.

Photo: mozillaeu/Flickr
Photo: mozillaeu/Flickr

Operateri kod kojih će biti dostupan prvi talas uređaja u pomenutim zemljama su América Móvil, Deutsche Telekom, Telefónica, Telenor, a mogu se očekivati polovinom godine.

Pored zemalja u kojima će biti dostupni, potvrđene su i prve aplikacije kojima će ovi telefoni biti opremljeni, a to su Facebook, Twitter, Cut the Rope, Where’s My Water, Where’s My Perry, Box, SoundCloud i AccuWeather.

Kako izgleda Firefox OS “u akciji”, pogledajte u priloženom videu.

Pročitajte i:  Mozilla je napustila Onerep 

U međuvremenu je stiglo i saopštenje kompanije Telenor o saradnji sa Mozilla fondacijom.

„Za nas, otvoreni operativni sistem zasnovan na internet pretraživaču ima veliki potencijal. Zahvaljujući HTML5 koji se nalazi u osnovi ovih telefona, uklonjene su prepreke na putu razvoja koje su uobičajene u postojećim mobilnim ekosistemima. Ovo otvara vrata većem broju programera koji sada imaju šansu da daju svoj doprinos novoj vrsti pametnih telefona“, izjavio je Jon Fredrik Baksos, generalni direktor Telenor grupe.

„Saradnja sa Mozillom je još jedna inicijativa sektora Telenor Digital Services. Angažovali smo lokalne programere na tržištima na kojima smo prisutni kako bismo stimulisali razvoj aplikacija koje su korisne i važne na lokalnom nivou, ali i kako bismo podigli svest o novom otvorenom operativnom sistemu. Očekujemo da će telefoni koji koriste Firefox platformu doprineti povećanju broja korisnika mobilnog interneta na našim tržištima, jer ćemo ponuditi uređaje sa naprednim i lokalno relevantnim aplikacijama po povoljnim cenama”, dodao je Baksos.

Iz Telenora kažu da omogućavanjem pristupa svojim resursima iz oblasti inženjerstva, zajedno sa Mozilla zajednicom i još 12 operatora aktivno učestvuju u razvoju Firefox mobilne platforme. 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

2 thoughts on “Firefox OS “u akciji”, uređaji stižu i u Srbiju

Comments are closed.