BIZIT plus

Florida: Hakerski napad na pijaću vodu

Jedan haker je uspeo da dobije pristup postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u gradiću Oldsmar na Floridi, nakon čega je pokušao da poveća procenat natrijum-hidroksida (poznat i kao lužina ili kaustična soda), čime je ciljao direktno na zdravlje građana.

PCPress.rs Image

Natrijum-hidroksid se obično nalazi u sredstvima za čišćenje i može da bude veoma opasan ukoliko se u organizam unese visoka koncentracija. U postrojenjima za prečišćavanje pijaće vode se koristi u malim količinama za smanjivanje kiselosti i uklanjanje teških metala. Napadač je to verovatno znao, te je 5. februara uspeo da provali u sistem postrojenja u Oldsmaru, a preko TeamViewera – softvera koji zaposlenima inače omogućava da probleme rešavaju sa određene udaljenosti.

Zaposleni su srećom odmah primetili da je neko preuzeo kontrolu. Napadač je u sistemu proveo između tri i pet minuta, a za to vreme je uspeo da količinu natrijum-hidroksida sa 0,01% poveća na 1,11%. Operator koji nadgleda sistem je promenu odmah poništio i ukinuo Team Viewer pristup, tako da građani nisu bili ugroženi.

Ovo nije prvi napad ovog tipa, te se slični pokušaji s vremena na vreme dešavaju još od 2011, kada su hakeri napali vodovod u gradiću Springfield u Ilinoisu. Za sada ovi napadi više izgledaju kao upozorenja nego kao namera da se sprovedu do kraja, a najviše uznemirava to koliko brzo hakeri mogu da prodru u osetljive sisteme.

Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: