Synology DS420+ – Alternativa za Google Photos i još mnogo toga

Divna opcija koju većina nas koristi, zvana besplatni upload slika ograničenog kvaliteta na Google Photos, od juna više neće biti besplatna. Tačnije, prostor koji vaše uspomene u vidu slika i videa s rođendana, letovanja, zabava i porodičnih okupljanja čuvate biće zbrojene u vaš dostupan prostor na Google Drive. Google i dalje velikodušno daje 15 GB svakom korisniku, ali šta kad to postane malo?

PCPress.rs Image

Logično je da počnete da plaćate mesečnu pretplatu od, na primer, 210 dinara za 100 GB ili da rešite problem na duže staze kupovinom NAS uređaja. U vreme kada naše digitalne biblioteke i podaci zauzimaju sve više prostora, jer slike i snimci postaju sve kvalitetniji, memorijski prostor na telefonu i računaru često postaje tesan za naše potrebe. Umesto plaćanja nekog cloud servisa, kupovinom NAS uređaja možete to uraditi lokalno.

NAS hardver

Kao što i sami znate, NAS je lokalni mini-računar s primarnom funkcijom skladištenja podataka i izigravanja servera za različite namene. DS420+ je jedan od popularnih Synology uređaja, veliki brat modela DS220+, o kome ste mogli da čitate u decembarskom broju PC Press-a. Jedina razlika između ova dva modela ogleda se u podršci za četiri diska, umesto za dva kod DS220+, te dodatna dva NVMe keš drajva koje možete ubaciti u DS420+.

Pročitajte i:  Qnap TS-433: NAS na AI steroidima

PCPress.rs Image

Kao i kod DS220+, osnova sistema je dvojezgarni Celeron procesor solidne radne frekvencije, koji na raspolaganju ima 2 GB DDR4 memorije, proširivo dodatnim slotom na maksimalnih 6 GB. S obzirom na dimenzije uređaja, sada imamo dva ventilatora od 92 mm zadužena za hlađenje sistema. Na zadnjoj strani su smešteni dodatni USB 3.0 port, kao i Kensington bravica, za slučaj da uređaj smeštate u zajedničke prostorije ili kancelarijsko okruženje. Zahvaljujući četiri slota, možete birati između preporučenog Synology Hybrid RAID-a ili drugih opcija kao što su Basic, JBOD, RAID 0/1/5/6/10. Diskovi podržavaju hot-swap funkciju, kao i wake on LAN/WAN, što može biti izuzetno korisno ako ne planirate da vam NAS radi 24/7 i time znatno produžite životni vek diskova.

PCPress.rs Image

Bogat opcijama

Ubacivanjem dodatnih NVMe keš drajvova praktično pretvarate skladište u hibridno, i dobijate znatno veće brzine rada sistema i najčešće korišćenih, odnosno keširanih fajlova. Kako ne poseduje eSATA portove, proširenje kapaciteta nije moguće van dostupnih slotova.

PCPress.rs Image

Na prednjoj strani naći ćete lampicu indikatora rada, Power taster i Single-touch copy za brzo kopiranje podataka sa fleš-diska. Mrežne konekcije su gigabitne, ali podržavaju agregaciju i failover, što je veliki plus, kako zbog brzine, tako i zbog bekap rešenja.

Pročitajte i:  Qnap TS-433: NAS na AI steroidima

PCPress.rs Image

DS420+, kao i ostali Synology uređaji, oslanja se na Synology DSM operativni sistem, koji je zgodan za sinhronizaciju podataka na različitim uređajima i platformama, kao što su Windows, Linux, macOS, Android ili iOS. I tu dolazimo do rešenja problema s početka priče. Synology Drive je vaš lični cloud, kojim ćete zameniti Dropbox, ili OneDrive, a moguće je aktivirati i inkrementalnu sinhronizaciju sa ovim servisima kako biste rezervnu kopiju držali u lokalu, a cloud čistili kada se za to ukaže potreba.

PCPress.rs Image

Dodajte tu i bekap, pa servise kao što su Download station, Video station i Surveilance station, te Virtual machine manager i biće vam jasno zbog čega su NAS uređaji postali toliko popularni. Uz malo posla na početku, sve ove stvari je moguće automatizovati, a na vama je samo da se zavalite i odaberete slike koje želite da gledate, filmove ili neki drugi sadržaj.

Korisna adresa: www.sionnet.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,