BIZIT plus

Ford otpušta četvrtinu radnika da bi obezbedio više novca za proizvodnju električnih vozila

Prema pisanju Bloomberg-a, Ford planira da u skorije vreme otpusti 8.000 radnika, kako bi obezbedio dodatni novac za finansiranje proizvodnje električnih vozila. Najveći broj radnika koji će dobiti otkaz je u Ford Blue diviziji, u kojoj se razvijaju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, mada se očekuje da će ova odluka „zakačiti“ i neka druga odeljenja. Sva otpuštanja su, za sada, planirana u SAD-u, gde trenutno ima oko 31.000 zaposlenih. 

ford

U martu ove godine Jim Farley, CEO kompanije, izvršo je njenu podelu na Ford Blue i Model E divizije. Prva je fokusirana na razvoj klasičnih automobila, a druga na električne modele. Tada je najavio i da kompanija planira da do 2026. godine smanji troškove za tri milijarde dolara, pa je očigledno da mu je ovo bila jedna od mera kako da to uradi.

Istom prilikom, najavljeni su i planovi za proizvodnju dva miliona električnih vozila do 2026. godine, za šta će biti potrebno oko 50 milijardi dolara. To je veoma ambiciozan plan, s obzirom da je tokom prošle godine prodato tek 27.140 električnih vozila. Da se stvari ipak kreću u tom pravcu ukazuje i činjenica da je tokom juna, prodaja električnih vozila porasla za 76,6 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Pročitajte i:  Vlasnici Rivian vozila sada mogu da koriste Tesla Supercharger stanice 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: