Ford prelazi na Android infotainment sisteme

Ford je objavio da će, počev od 2023. infotainment sistemi u njihovim automobilima biti zasnovani na Android operativnom sistemu. To znači da će Google Assistant, Google Maps i druge aplikacije koje su odobrene za upotrebu u automobilima, moći da se koriste direktno, bez Android telefona.

ford infotainment

Puna Android integracija će vozačima i putnicima omogućavati da preko Google Assistant-a, podešavaju temperaturu u automobilu, da zadaju različite glasovne komande, a sistem će odmah i automatski dobijati neophodna unapređenja. Iz kompanije najavljuju i da korisnici iPhone-a neće biti zapostavljeni, jer će njihov infotainment sistem i dalje biti kompatibilan sa Apple CarPlay, a u ponudi će i dalje biti opcija sa Amazon Alexa asistentom.

Za sada se ne zna u kojim sve modelima automobila će biti zamenjen sadašnji Blackbarry QNX sa Android OS-om, ali se zna da će biti dostupan globalno, osim u Kini, gde je zabranjena upotreba Google-ovih servisa. U sklopu tog plana, Ford je potpisao šestogodišnji ugovor sa Google-om za upotrebu njegovog Cloud-a, u cilju povezivanja servisa u vozilima. Ford i Google će kreirati novu diviziju, Team Upshift, koja će se sastojati od zaposlenih iz obe kompanije, kako bi zajedničkim snagama unapređivali postojeće i razvijali nove servise.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Ovom odlukom, Ford se pridružuje kompanijama Volvo, General Motors i Renault-Nisan-Mitsubishi Alliance, pa broj automobila na kojima radi Android već predstavlja značajan deo ukupne ponude na tržištu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,