ERP 2024

Frances Haugen: Jedva čekam da podelim istinu

Uzbunjivač Facebook-a, Frances Haugen, rekla je da će informisati nadzorni odbor Facebook-a. “Prihvatila sam poziv da obavestim nadzorni odbor Facebook-a o onome što sam načila dok sam tamo radila“, napisala je Haugen-ova na Twitter-u.

PCPress.rs Image

Facebook je više puta lagao odbor i radujem se što ću sa njima podeliti istinu.”

Nije jasno kada će Haugen-ova izvestiti nadzorni odbor, koji je predstavlja nezavisan entitet koji odlučuje o predmetima na svim Facebook-ovim platformama. Nadzorni odbor treba da odlučuje o pojedinačnim slučajevima sadržaja i predlaže širu promenu politike. Međutim, obavezujuće su samo njegove pojedinačne odluke o sadržaju. Haugen-ova će im verovatno reći ono što je rekla tokom ročišta u Senatu prošle sedmice. Ona veruje da Facebook stalno daje prednost prihodima nad dobrobiti svojih korisnika. Uglavnom će fokus biti na Facebook-ovom sistem unakrsne provere, navodi se u saopštenju nadzornog odbora.

Sistem unakrsne provere

Sistem unakrsne provere je ono što Facebook koristi za „preispitivanje odluka o sadržaju koje se odnose na neke korisnike visokog profila“, rekao je odbor. Pozivajući kompaniju da se prema korisnicima odnosi pošteno. Prema izveštaju Wall Street Journal-a, sistem dozvoljava Facebook-u da omogući milionima visokopozicioniranih korisnika da zanemaruju pravila bez kazne.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

PCPress.rs Image

“Kao odbor, nastavićemo da postavljamo Facebook-u teška pitanja i trudićemo se da nateramo kompaniju da se posveti većoj transparentnosti, odgovornosti i pravičnosti.” Odbor ima 20 članova, uključujući advokata za ljudska prava i bivšeg premijera.”Na kraju, samo ovo može dati sigurnost korisnicima da se prema njima postupa pošteno”,rekao je nadzorni odbor.

Ovaj tok haotičnih dešavanja sledi nekoliko nedelja nakon što je Haugen-ova objavila interne dokumente za Wall Street. Serija izveštaja pod nazivom The Facebook Files. Izveštaji su pokazali da je Facebook odbio da deli interne studije koje pokazuju da je društvena mreža štetna za zdravlje mladih. Prošle nedelje, Haugen-ova je otkrila da je ona izvor procurelih dokumenata.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,