BIZIT plus

Qnap TS-473A – Mala crna kutija

Jedna od večitih dilema svakog malog preduzeća jeste da li da svoje podatke drži u cloud-u ili u lokalu. I dok obe strane imaju svoje za i protiv, sve je više proizvoda koji u lokalu nude mnogo više nego što dobijate zakupom prostora kod cloud provajdera. Jedan od njih je i predstavnik nove Qnap TS-x73A serije…

PCPress.rs Image

NAS za bolju kontrolu i veću fleksibilnost

Postoji trenutak u poslovanju svakog preduzeća kada na papir treba da se stavi trošak nabavke i održavanja lokalnog rešenja za čuvanje podataka i da se to uporedi s pretplatom na cloud servise koji to isto rade. Naravno, obe varijante imaju svojih prednosti i mana, ali se čini da s lokalnim NAS uređajem imate veću kontrolu nad svojim podacima, jednostavne mogućnosti proširenja i značajnu fleksibilnost.

PCPress.rs Image

Jedan od najpoznatijih igrača na ovom tržištu, kompanija Qnap nedavno je predstavila svoju TS-x73A seriju NAS uređaja s modelima s 4, 6 i 8 slotova, čije oznake dobijate kada ono „x” u oznaci zamenite brojem slotova kojim NAS raspolaže. Budući da su razlike između sva tri modela samo u broju slotova i kućištu, sa TS-473A, koji smo dobili na test, biće vam jasno šta da očekujete i s većim verzijama.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

PCPress.rs Image

AMD Ryzen i mnoštvo opcija za proširenje

Već po samoj boji kućišta, jasno je da se ne radi o osnovnoj seriji, već da su u pitanju proizvodi koji su namenjeni naprednim korisnicima i poslovnim okruženjima. Letimičan pogled na hardversku specifikaciju kazaće vam isto. Umesto Celeron i ARM procesora, TS-473A serija oslanja se na AMD Ryzen V1500B, četvorojezgarni procesor sa osam izvršnih niti koji će veoma dobro doći korisnicima koji često koriste virtuelne mašine u svom radu. Sistem dolazi s jednim štapom memorije od 8 GB, ali je proširenje moguće do čak 64 GB preko dva slota.

PCPress.rs Image

Nova Qnap serija svoju najveću prednost krije u mogućnostima proširenja, pa je investicija u ovakav model opravdana i na duge staze, jer je proširenje funkcionalnosti krajnje jednostavno. Primera radi, bilo da imate model sa 4, 6 ili 8 3,5-inčnih HDD/SSD SATA slotova, unutrašnjost krije i dodatna dva M.2 NVMe Gen3 x1 slota za SSD-ove koji i te kako mogu dobro doći za potrebe keširanja podataka. Napomenućemo i da je u pitanju Gen3 x1 port, te da je brzina SSD-ova ograničena na 1000 MB/s, ali i da postoje i dva PCIe Gen3 x4 slota, pa da je sa adekvatnom karticom moguće obezbediti kako keširanje sa bržim diskovima, tako i proširenje kapaciteta putem veoma brzih SSD-ova.

Pročitajte i:  PC Press video: Synology - Apple u NAS svetu, Ismar Hota, Synology

PCPress.rs Image

TS-473A dolazi sa dva 2,5 Gb LAN porta, ali se preko pomenutih slotova za proširenje mogu dodati i 10 Gb portovi i tako znatno unaprediti brzina komunikacije s mrežom i drugim uređajima, posebno ukoliko vam se poveća broj zaposlenih koji pristupaju istim podacima. Naravno, agregacija omogućava brzine do 5 Gb/s s postojećom infrastrukturom, što je veliki plus.

PCPress.rs Image

Za povezivanje tu su i 3 USB 3.2 Gen2 porta pune veličine i jedan USB-C Gen1 port, a ukoliko želite, slotovi za proširenje omogućavaju i dodavanje HDMI porta, te grafičke karte za obradu video-materijala, 4K transkoding, poboljšanje rada sa slikama ili GPU prolaz za virtuelne mašine. Kao i do sad, Qnap omogućava dodavanje kućišta za proširenje kapaciteta sa 2, 4 ili 8 slotova, što znači da je dalje povećanje znatno olakšano kad za to dođe vreme.

Dekadna bezbrižnost

Cela Qnap TS-x73A serija namenjena je malim i srednjim preduzećima, te naprednim korisnicima koji žele da na raspolaganju imaju mogućnosti proširenja i da budu sigurni u narednih desetak godina kada je NAS u pitanju. Da ne govorimo da nismo ni zagrebali mogućnosti koje nudi moćni QTS softver, poput video-nadzora, automatizovanog bekapa, cloud proširenja, Web servera, sinhronizacije sa cloud servisima, virtuelizacije, VPN, DLNA i download servera…

Pročitajte i:  PC Press video: Synology - Apple u NAS svetu, Ismar Hota, Synology

PCPress.rs Image

Korisna adresa: mikroprinc.com

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,