BIZIT plus

Francuska kaznila Google sa 250 miliona dolara

Francuski regulatori kaznili su Google sa 250 miliona dolara zbog kršenja obaveze prema izdavačima vesti i upotrebe njihovog sadržaja za obuku veštačke inteligencije bez dozvole.

PCPress.rs Image

Francuski regulatori kaznili su Google sa 250 miliona dolara zbog kršenja obaveza prema izdavačima vesti. U izveštaju se navodi da je kompanija koristila njihov sadržaj za obuku svog AI chat bota a da to nije naglasila.

Ovo nije prvi put da Francuska kažnjava Google. Prošlog puta Google je kažnjen sa 500 miliona evra ali to ovu kompaniju nije mnogo uzrujalo.

Evropska Unija je 2019. godine formirala oblik autorskog prava koji pruža zaštitu štampanim medijima i mogućnost da zahtevaju nadokandu za korišćenje njihovog sadržaja. Nakon prvobitnog otpora, Google i Facebook su pristali da plate naknade u Francuskoj koja je bila mesto beta verzije zakona.

Tokom 2022. godine regulatori su prihvatili da Google pregovara sa novinskim organizacijama. Međutim, Google se oglušio o ove pregovore. Google se nije oglašavao a i što bi? Iznos od 250 miliona je smešan za profit koji će dobiti zahvaljujući kršenju zakonskih odredbi. To je samo još jedan u nizu događaja koji pokazuju da su svi pravni napori apsurdni. Tehnološki giganti upravo demonstriraju svoju apsolutnu moć nad informacijama.

Pročitajte i:  AI testira reklame za vozila

Izvor: timesofindia.indiatimes.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *