Francuska kaznila TikTok sa 5 miliona eura

Francuska je kaznila TikTok sa 5 miliona eura zbog nedostataka povezanih sa praćenjem. Korisnici TikTok-a nisu mogli tako lako da odbiju kolačiće. Zatim, korisnici nisu bili dovoljno precizno obavešteni o svrhama različitih kolačića, navodi se u saopštenju regulatora.

PCPress.rs Image

TikTok na udaru i u Evropi

Francuska organizacija za zaštitu podataka CNIL saopštila je da se njena istraga odnosila samo na veb stranicu TikTok-a a ne na aplikacije za pametne telefone koje se mnogo češće koriste.

CNIL navodi da je korisnicima bilo potrebno nekoliko klikova da bi odbili sve kolačiće, a samo jedan da bi ih prihvatili. Takođe, francuski regulator navodi da korisnici interneta nisu bili dovoljno informisani o upotrebi kolačića od strane TikTok-a.

„Izveštaji se odnose na prošle prakse kojima smo se bavili prošle godine, Oni uključuju olakšavanje odbijanja nebitnih kolačića i pružanje dodatnih informacija o svrsi određenih kolačića“, rekao je portparol TikTok-a.

„Sam CNIL je istakao našu saradnju tokom istrage i privatnost korisnika ostaje glavni prioritet za TikTok“, dodao je portparol.

Pročitajte i:  Meta i TikTok pokreću sudski spor zbog plaćanja nadzorne takse Evropskoj uniji

Prema pravilima EU, veb stranice moraju jasno da traže prethodnu saglasnost korisnika za bilo kakvu upotrebu kolačića. Kolačići predstavljaju malu količinu podataka koji se čuvaju tokom pretrage po internetu.

Takođe, veb stranice bi trebalo da omoguće lakše odbijanje kolačića, prema pravilima EU.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,