BIZIT plus

Francuska kaznjava Amazon sa 3,5 miliona dolara

Francuski regulator naložio je Amazonu da plati 3,5 miliona dolara kaznu. Kompanija nije na vreme izmenila ugovorne odredbe u vezi sa prodavcima trećih strana.

PCPress.rs Image

Amazon će se žaliti na kaznu

Francuska DGCCRF, služba za zaštitu potrošača, navodi u saopštenju da je Amazonu naređeno da izvrši promene, odnosno da ispravi neravnopravne uslove u ugovorima između Amazon-ovog online tržišta i prodavaca trećih strana, do 22. marta.

Amazon je ispoštovao naredbe DGCCRF-a mesec dana kasnije, 28. aprila, saopštio je regulator. Zatim, usledila je srazmerna kazna u iznosu od 90.000 evra po danu kašnjenja.

Naredbe DGCCRF-a usledile su nakon istrage francuskog ministarstva finansija. Istraga je dovela do zaključka da Amazon nije poštovao takozvana pravila „platform to business“ koja je usvojila Evropska unija 2019.godine.

„DGCCRF je priznao da su promene koje smo primenili u aprilu u skladu sa njegovom naredbom“. „Međutim, ne slažemo se sa DGCCRF-om u vezi sa njegovim, istragama, odlukama, kaznama, i osporavaćemo svaku od tih stavki na sudu,“navodi Amazon.

Pročitajte i:  Amazon otkazuje kupovinu iRobot-a

Izvor: Reuters

Facebook komentari: