Jovanović: Sloboda i nezavisnost novinara je apsolutni prioritet

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović je jutros u emisiji „Dnevnik“ na televiziji RTS1 istakao da su sloboda medija, bezbednost novinara, sloboda rada i izražavanja apsolutni prioritet Vlade Republike Srbije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

PCPress.rs Image

Jovanović je istakao da je formirana efikasna Radna grupa za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima i da su u grupi zastupljena sva medijska i novinska udruženja koja su radila i na Strategiji razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine. „Očekujem da ćemo do kraja godine imati prvi nacrt krovnog Zakona u javnom informisanju“, istakao je ministar Jovanović.

Jovanović se osvrnuo i na obustavu rada zaposlenih u Regulatornom telu za elektronske medije (REM) i naveo da je reč o regulatornoj nezavisnoj agenciji gde bilo kakav uticaj na njihov rad nije dozvoljen. „Apelujem na to da se ne vrši pritisak na naše regulatorne agencije. Tu su i RATEL i REM i ne mogu da sudim da li su neku odluku doneli brže ili sporije“, rekao je Jovanović.

Pročitajte i:  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva mlade da se pridruže timu Ministarstva za realizaciju projekata

Jovanović je naveo da je od prvog dana posvećen slobodi izražavanja i bezbednosti, kao i realizaciji medijske strategije i akcionog plana i rada sa medijskim i novinskim udruženjima. Takođe, istakao je da je pre donošenja krovnog zakona neophodno sprovesti javnu raspravu i dobiti mišljenje Evropske komisije iz Brisela. „Siguran sam da u prvom kvartalu sledeće godine možemo da imamo spreman ovaj zakon koji ćemo uputiti Vladi i dalje Skupštini. Moj cilj je da u radu ove Radne grupe učestvuju stručnjaci”, rekao je on.

Govoreći o prekidu emitovanja na jedan dan televizija N1 i Nova S, ministar je istakao da je važno da građani znaju da su ove televizije to uradile samostalno i da na njih nije vršen nikakav uticaj od strane državnih institucija. „Nijedna državna institucija nije uticala na njih da obustave svoj rad, da ne rade svoj posao, niko ih nije sprečavao da oni rade”, rekao je Jovanović.

Jovanović se zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal jer su velikom brzinom odreagovali na pretnje novinarki televizije Nova S, Jeleni Obućini. „Ovo je dokaz koliko je Vladi bitna bezbednost i nezavisnost novinara. Oni su u veoma kratkom roku locirali pretnju koja je došla preko Tvitera. Sloboda i nezavisnost novinara je apsolutni prioritet”, napomenuo je ministar Jovanović.

Pročitajte i:  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva mlade da se pridruže timu Ministarstva za realizaciju projekata

Jovanović je ocenio da je ukidanje rominga za internet saobraćaj, koje je u utorak dogovoreno u Tirani, odlična vest za građane i privrednike. „Mobilni operatori regiona su se dogovorili da počev od oktobra naredne godine, pa do kraja 2026. postepeno spuštaju cenu rominga”, rekao je Jovanović.

On je istakao da Ministarstvo radi na realizaciji projekta obezbeđivanja širokopojasnog interneta širom Srbije, prevashodno u selima. „Cilj nam je da do 2025. svako selo, svaka kuća u Srbiji ima internet 100 megabita u sekundi”, rekao je Jovanović.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,