Francuska vojska unajmljuje pisce naučne fantastike za predviđanje pretnji u budućnosti

Francuska vojska želi razvijeniju maštu, te moć da predvidi kako će neprijatelji izgledati u budućnosti. U tome bi trebalo da joj pomogne grupa ljudi koja je specijalizovana za zamišljanje i izmišljanje budućnosti, a radi se o piscima naučno-fantastičnih formata koji će formirati takozvani „Crveni tim“.

PCPress.rs Image

Zadatak novoformiranog tima biće da kreira scenarije budućih napada, i tako vojsci omogući da razmišlja „izvan kutije“. Ideja dolazi od Agencije za inovacije u bezbednosti, koju je francuska vlada formirala 2018. godine kao inkubator za razvijanje ideja koje su u vezi sa novim tehnologijama i budućnošću ratovanja uopšte. Poenta je u tome da eksperti iz agencije veruju da su ideje o novim tehnologijama korisne samo ako postoje scenariji koji otvaraju vrata ka razumevanju situacija sa kojima bi vojnici u budućnosti mogli da se suočavaju.

Tu na scenu stupaju pisci naučne fantastike, čiji je zadatak da smisle scenarije u kojima se opisuju načini na koje bi terorističke grupe mogle da se razvijaju u budućnosti. Ideja nije da pisci „predvide“ budućnost, pošto to nije ni moguće, već da naučnu fantastiku iskoriste kao alatku koja bi mogla da utiče na kreativno razmišljanje, i tako stvore uslove za nove ideje do kojih se običnim praksama možda ne bi ni stiglo.

Pročitajte i:  Amazon će investirati 1,3 milijarde dolara u Francusku

PCPress.rs Image

Neke zemlje već koriste ovakve metode, te ih nazivaju „strateškim predviđanjem“, tako da bi buduće vojne strategije mogle da stižu upravo iz romana, što znači da bi „načitanost“ mogla da dobije potpuno novo značenje.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,