BIZIT plus

FTC će možda tužiti TikTok zbog odnosa prema privatnosti korisnika

TikTok, koji se već bori protiv predloženog zakona koji bi mogao dovesti do zabrane aplikacije u Sjedinjenim Državama, uskoro bi se takođe mogao naći na nišanu Federalne trgovinske komisije. FTC je blizu okončanja višegodišnje istrage o kompaniji, koja bi mogla rezultirati tužbom ili velikom novčanom kaznom, prenosi Politiko.

PCPress.rs Image

Istraga u pravcu bezbednosti aplikacije

Istraga je navodno usredsređena na praksu privatnosti i bezbednosti aplikacije, uključujući njeno rukovanje korisničkim podacima dece. Kako prenosi Politico, FTC istražuje potencijalna kršenja Zakona o zaštiti privatnosti dece na mreži (COPPA), kao i „navode da je kompanija obmanula svoje korisnike lažno navodeći da pojedinci u Kini nemaju pristup korisničkim podacima u SAD“. TikTok bi takođe mogao biti kažnjen zbog kršenja uslova njegovog poravnanja sa regulatorima iz 2019. o privatnosti podataka.

Iako nije jasno da li će istraga FTC-a dovesti do tužbe ili druge radnje, istraga je još jedan izvor pritiska za kompaniju dok pokušava da obezbedi svoju budućnost na svom najvećem tržištu. Nakon brzog prolaska u Domu, Senat razmatra predlog zakona koji bi primorao TikTokovu matičnu kompaniju, BiteDance, da proda aplikaciju ili se suoči sa potpunom zabranom u SAD. Bajdenova administracija, koja je takođe pokušala da izvrši pritisak na BiteDance da otpusti TikTok, podržava tu meru, a američki obaveštajni zvaničnici su obavestili zakonodavce o navodnim rizicima za nacionalnu bezbednost koje aplikacija predstavlja.

Pročitajte i:  TikTok pojačava borbu protiv lažnih vesti

TikTok nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *