BIZIT plus

Proverite da li veb sajt pokušava da vas prevari uz pomoć ovih 5 znakova

Digitalni svet je pun prevara. I zlonamerni akteri iza ovih prevara uvek traže nove načine da unaprede svoje veštine kako bi prevarili korisnike.

PCPress.rs Image

Online svet je pun prevara, a hakeri uvek traže nove načine da prevare korisnike

Ne samo aplikacije i poruke, zlonamerni hakeri takođe koriste lažne veb sajtove da bi prevarili korisnike da im predaju svoje podatke. Ti podaci se zatim mogu koristiti za inficiranje uređaja korisnika zlonamernim softverom, lansiranje phishing napada ili čak krađu identiteta. Sve ove informacije zatim mogu da budu korišćene za finansijske prevare i lansiranje ransomware napada. Iako sve ovo zvuči zastrašujuće i može izazvati ogromnu štetu korisnicima, postoje načini da se to izbegne, posebno prilikom posete novom veb sajtu. Dakle, evo liste znakova na koje možete obratiti pažnju kako biste izbegli prevare od strane lažnog veb sajta.

HTTP vs HTTPS

Jedan od najlakših načina da uočite da li je veb sajt prevara je provera da li veb sajt koristi SSL ili Secure Sockets Layer. Ova sloj kreira enkriptovanu vezu između veb servera i veb browsera čineći vašu komunikaciju imunom na prisluškivanje. Da biste uočili lažni veb sajt, proverite da li koristi ‘https’ umesto ‘http’ i da li web adresa počinje malim katancom. Ako veb sajt ispunjava ove uslove, to znači da je siguran za upotrebu.

Tipografske greške i problemi sa dizajnom

Hakeri često koriste lažne veb sajtove koji izgledaju kao legitimni veb sajtovi kako bi prevarili korisnike. Da bi prevarili korisnike, često koriste ime veb sajta i URL koji je sličan originalnom veb sajtu u nadi da će bar neki od korisnika propustiti detalje. I mnogi ljudi to često rade! Đavo je u detaljima, pa kako biste uočili da li je sajt legitiman, jednostavno potražite tipografske greške u imenu veb sajta i URL-u. Na primer, google.com vs goooogle.com.

Dakle, ako dobijete link ka sajtu koji redovno posećujete i primetite nešto čudno u vezi sa URL-om, šanse su da je to lažni sajt.

Iskačući prozori, uzvičnici i upozorenja u flash-u

Još jedan jednostavan način da proverite da li je veb sajt je da pogledate mnogo iskačućih prozora, upozorenja u flash-u i poruka sa uzvičnicima. Ako kliknete na jedan iskačući prozor i otvori se drugi, ili ako ima previše upozorenja, šanse su velike da veb sajt sadrži malware ili adware.

Promoviše nagrade, kupone ili preusmerava na drugi sajt

Tretirajte svaki veb sajt koji nudi previše nagrada i kupona sa oprezom. To je jedna od taktika koje hakeri koriste kako bi naveli korisnike da kliknu na njihov sajt, što bi zatim dovelo do instaliranja malware-a. Druga mogućnost je da sajt nije pravi ili da je originalni sajt hakovan.

Upozorenje od vašeg browsera da je sajt nesiguran

Ako vaš browser prikaže upozorenje da je sajt koji pokušavate da otvorite nesiguran, tada verovatno i jeste nesiguran. Obratite pažnju na upozorenje i ne otvarajte veb sajt.

Izvor: Techlusive

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *