FTC razmatra akviziciju Microsofta i OpenAI-ja

Nedavna drama OpenAI-a nije privukla samo pažnju britanskih regulatora. Bloomberg je izvestio da Federalna trgovinska komisija (FTC) ispituje Microsoftovo ulaganje u kompaniju koju vodi Sam Altman i da li krši američke antimonopolske zakone. Predsednica FTC-a Lina Kan napisala je u članku Njujork tajmsa ranije ove godine da „sve šire usvajanje veštačke inteligencije rizikuje dalje zaključavanje tržišne dominacije velikih tehnoloških firmi na tržištu“.

PCPress.rs Image

OpenAI još uvek “neprofitna organizacija”

Bloombergov izveštaj naglašava da je istraga FTC-a preliminarna i da agencija nije otvorila zvaničnu istragu. Ali Kan i kompanija navodno „analiziraju situaciju i procenjuju koje su joj opcije“. Jedan faktor koji komplikuje regulativu je to što je OpenAI neprofitna organizacija, a transakcije koje uključuju ne-korporativne entitete po zakonu nisu obavezne da se prijave.

Pored toga, Microsoftova investicija od 13 milijardi dolara tehnički mu ne daje kontrolu nad OpenAI-om u očima zakona, što je još jedan faktor u određivanju akcije koju bi vladina agencija mogla da preduzme. Međutim, nedavno smenjivanje i ponovno zapošljavanje Altmana – i integralna uloga koju je Microsoft odigrao u vraćanju tih šahovskih figura na željene pozicije – sugeriše da je nedostatak kontrole nad neprofitnom organizacijom više tehnička nego suštinska suština odnosa.

Pročitajte i:  OpenAI planira da objavi svoj pretraživač

Britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) ranije je danas napisala da razmatra istragu odnosa između dva dominantna igrača AI. Rečeno je da se meri „skorašnji razvoj događaja“, iskosa pozivajući se na dramu Altman-Microsoft. „CMA će razmotriti da li je partnerstvo rezultiralo sticanjem kontrole – to jest, kada rezultira da jedna strana ima materijalni uticaj, de fakto kontrolu ili više od 50% prava glasa nad drugim entitetom“, napisao je CMA u njeno saopštenje za javnost.

Kan, koji je takođe osporio Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda vrednu 69 milijardi dolara, ranije je alarmirao potrebu za regulacijom veštačke inteligencije.

„Kako se ove tehnologije razvijaju, posvećeni smo da učinimo svoj deo kako bismo održali dugogodišnju američku tradiciju održavanja otvorenih, fer i konkurentnih tržišta koja su poduprla i revolucionarne inovacije i ekonomski uspeh naše zemlje — bez tolerisanja poslovnih modela ili praksi koje uključuju masovnu eksploataciju“, napisao je u maju najmlađi predsednik FTC-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: