ePlaneta

Bobby Kotick odlazi iz Activision Blizzarda

Znali smo da će se to dogoditi a sada imamo i tačan datum. Bobby Kotick će se zvanično povući sa pozicije izvršnog direktora Activision Blizzard-a 29. decembra 2023.godine. Potpredsednik Blizzard-a i King kompanije, Humam Sahnini, takođe će napustiti kompaniju krajem decembra. Glavna direktorka za komunikaciju Lulu Meservey, odlazi u januaru. Takođe, nekoliko izvršnih direktora će napustiti kompanju u martu.

PCPress.rs Image

Kotick je bio na čelu Activisiona od 1991. godine.

Potpredsednik Activision Blizzard-a, Tomas Tippl, predsednik Blizzard-a Majk Ibarra i predsednik King-a Tjodolf Somestad ostaće u kompaniji. Oni će biti direktno odgovorni Matu Butiju, predsedniku Microsoft-ovog odeljenja za gejming sadržaj. Takođe, ostali timovi će zadržati svoj sastav i strukturu, barem prema trenutnom planu.

Kotick je bio na čelu Activision-a od 1991. godine. U Activision Blizzard-u, Kotick je nadgledao izuzetno popularne franšize kao što su Call of Duty, Diablo, Starcraft i World of Warcraft. Zatim, nakon što je kompanija 2016. godine kupila švedskog programera i izdavača video igara King, dodao je i Candy Crush igru na tu listu. Kompanija je generisala 7,5 milijardi dolara prihoda u 2022. godini.

Activision Blizzard se 2021. godine suočio sa tužbom zbog optužbi za sistemski seksizam, diskriminaciju i uznemiravanje unutar studija. Izvršni direktori su optuženi za održavanje kulture i atmosfere koja je zatvorena, ekskluzivna i favorizovana prema određenoj grupi ljudi.

Kotik je navodno pomagao pri prikrivanju slučajeva seksualnog uznemiravanja

Takođe, u to vreme na svim vodeći položajima u kompaniji su se nalazili beli muškarci. Nekoliko meseci kasnije, Komisija za hartije od vrednosti podnela je sličnu tužbu protiv komapnije. U novembru 2021.godine prema izveštajima Wall Street Journal, Kotik je dugo ignorisao i pomagao pri prikrivanju slučajeva seksualnog uznemiravanja u kompaniji. Zaposleni u Activision Blizzard-u su protestovali i zahtevali ostavku Kotik-a. Međutim, glasanjem akcionara 2022.godine Kotik je ostao na poziciji izvršnog direktora.

Activision Blizzard je u februaru rešio tužbu SEC-a za 35 miliona dolara a nedavno je rešio i tužbu Odeljenje za građanska prava Kalifornije za 54 miliona dolara.

Microsoft je najavio kupovinu Activision Blizzard-a početkom 2022. godine. Posao je bio vredan 69 milijardi dolara i s obzirom na razmere obe kompanije akvizicija se suočila sa intenzivnom kontrolom od strane regulatora u SAD-u i Velikoj Britaniji. Akvizicija je odobrena u oktobru, nakon 21 meseca pravnih argumenata i ustupaka. Microsoft sada zauzima treće mesto po prihodu među svim studijima video igara širom sveta i trenutno predstavlja centralnu figuru u industriji video igara.

Kada je Microsoft-ova kupovina završena, Kotik je naveo da će ostati do kraja 2023. godine. Prema izveštajima, Kotik će zaraditi 375 miliona dolara od akvizicije, a navodno će i dobiti bonus od 14,6 miliona dolara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB