BIZIT plus

Fujifilm preuzima Xerox za 6,1 milijarde dolara

Japanski gigant Fujifilm preuzeo je poznatu američku kompaniju Xerox za 6,1 milijardi dolara. Dve kompanije postoje više od pola veka kao korporativni partneri pod imenom Fuji Xerox. Nova kompanija, koja će imati kombinovani prihod od 18 milijardi dolara, zadržaće par korporativnih sedišta u Tokiju i Konektikatu.

PCPress.rs Image

“Predložena kombinacija ima primarnu industrijsku logiku i otključaće značajne mogućnosti za rast i produktivnost za kombinovano preduzeće, a istovremeno pruža značajnu vrednost akcionarima Xerox-a”, izjavio je Jeff Jacobson, izvršni direktor kompanije Xerox. “Novi Fuji Xerox će biti bolje pozicioniran kako bi se takmičio u današnjem okruženju sa istinski globalnim razmerama, povećanom prisutnošću na brzorastućim tržištima i inovacionim sposobnostima kako bi efikasno zadovoljili zahteve naših klijenata koji se brzo razvijaju.”

Osim fotokopiranja, Xerox je verovatno najpoznatiji u tehnološkom svetu zbog toga što nije uspeo da unovči brojne pronalaske iz 1970-ih godina koje su vremenom postale standardne na savremenim personalnim računarima. Ethernet, miš, laserski štampač i mnogi drugi protokoli i tehnologije kreirani su u Palo Alto Research Centru (PARC) po prvi put. U sklopu ugovora, akcionarima će biti vraćeno 2,5 milijardi dolara, dok će 10.000 radnih mesta u Aziji biti smanjeno.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari: