Leteći taxi Vahana prvi put poleteo

Električno vozilo kompanije Airbus iz serije Vahana, koje ima mogućnost vertikalnog uzletanja i sletanja (eVTOL), poletelo je 31. januara, te do kraja izvelo prvi uspešan test let.

PCPress.rs Image

Vozilo je tom prilikom dostiglo skromnu visinu od pet metara, te potom uspešno sletelo. Samoupravljivi let potrajao je samo 53 sekunde, pa, i pored kratkoće lebdenja, predstavlja dokaz da se slični projekti razvijaju, te da se ideja o letećim taxi vozilima, iako mnogima i dalje zvuči kao ozbiljna naučna fantastika, ne može lako odbaciti.

Kompanija Airbus planira flotu letećih vozila sa sposobnošću vertikalnog uzletanja i sletanja, koja će biti namenjena transportu putnika sa krova na krov zgrade, u gradovima koji su prenaseljeni, te su zastoji u saobraćaju česti. Projekat je započet još početkom 2016. godine, a Vahana je reč iz sanskrita koja znači „vozilo“ ili „planina bogova“. Od početka projekta kompanija je javnosti pružila brojne informacije o napretku, uključujući i video koji ilustruje ideju, te budućnost ovakvog transporta.

Vozilo iz serije Vahana, koje je obavilo test let, imenovano je Alpha One, te je široko oko 62 metra, dugačko oko 57, te visoko oko 28 metara, a teži oko 745 kilograma. Iz kompanije kažu da je njihov cilj da kreiraju slična vozila za pojedinačne vozače, koja bi odgovorili na povećanu potrebu za gradskom mobilnošću. Prvi test letovi su ogroman korak, kako za seriju Vahana, tako i za čitavu ideju o kretanju kroz vazduh u prenaseljenim sredinama, gde na zemlji već nema mesta.

Pročitajte i:  Sudijska Arabija testira leteće taksije

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,