ePlaneta

Fujitsu i REIKEN konstruisali najbrži superkompjuter na svetu

PCPress.rs ImageKompanije RIKEN i Fujitsu zauzele su prvo mesto na najnovijoj listi superkompjutera „TOP500“, koja je danas objavljena na 26. Internacionalnoj konferenciji o superkompjuterima „ISC’11“ u Hamburgu, u Nemačkoj.

„K kompjuter“, sistem koji udruženim snagama razvijaju ove kompanije, sastoji se trenutno od 672 kompjuterske rek-jedinice opremljene sa ukupno 68.544 procesora. Iako još uvek u fazi izgradnje i konfigurisanja, ovaj sistem je na standardnom LINPACK testu performansi ostvario rezultat od 8,162 petaflopsa, odnosno kvadrilion operacija sa pokretnim zarezom u sekundi i ujedno pokazao veoma visoke standarde kompjuterske efikasnosti od 93,0%.

 Od juna 2004, kada je računar po imenu „Simulator zemlje“ (Earth Simulator)  bio rangiran kao prvi na TOP500 listi, ovo je prvi japanski superkompjuter koji je osvojio vrh popularne liste superračunara.

 RIKEN i Fujitsu sarađuju na razvoju K kompjutera i nameravaju da ga koriste počev od novembra 2012, u sklopu inicijative „High-Performance Computing Infrastructure (HPCI)“, koju predvodi japansko Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije (MEXT). K kompjuter će biti sastavljen od preko 800 kompjuterskih rek-jedinica — od kojih je svaka opremljena ultrabrzim i energetski efikasnim procesorima — koji ulaze u mrežu sa ogromnim kapacitetom međupovezanosti. Ovaj superkompjuterski sistem spaja vrhunske tehnologije visokih performansi i visoke dostupnosti.

Posvećenost, pre svega

Najbolje performanse i izuzetno visok stepen računarske efikasnosti omogućila je integracija tehnologija K kompjutera, među kojima su masivan broj procesora, interkonektivnost koja ih povezuje u celinu, kao i softver koji „izvlači“ maksimalne performanse iz hardvera.

K kompjuter je projektovan da, kada konfiguracija bude završena 2012. godine, postigne LINPACK performanse od čitavih 10 petaflopsa. Namenjeno mu je široko polje primene u segmentima nauke koji se oslanjaju na snagu računara u obradi podataka, i očekuje se da značajno doprinese postizanju istraživačkih rezultata svetskog ranga. Ovaj superkompjuter je kompletno proizveden u Japanu, počev od istraživanja i razvoja procesora, do projektovanja i proizvodnje samog sistema. Očekuje se da primena K kompjutera generiše revoluciju u oblastima kao što su istraživanja globalne klime i meteorologija, prevencija prirodnih katastrofa i medicina, i tako doprinese razvoju prosperitetnog i bezbednog društva. RIKEN i Fujitsu će nastaviti da predano rade na kompletiranju sistema i njegovom puštanju u rad 2012. godine.

Čelnici kompanija RIKEN i Fujitsu pored zadovoljstva izražavaju duboku zahvalnost svima koji učestvuju u ovom projektu, naročito zaposlenima u kompaniji Fujitsu koji su hrabro radili na razvoju K kompjutera čak i u ozbiljnim uslovima koji su usledili nakon velikog zemljotresa u istočnom Japanu, u regionu Tohoku.  

 

Facebook komentari:
SBB