Galaxy Note 10 pokretaće prvi Samsung-ov 7 nm procesor

Kasnije tokom današnjeg dana biće predstavljen Galaxy Note 10 telefon. Kako je kompanija objavila, njega će pokretati Exynos 9825 procesor. To je prvi čip za mobilne telefone koji koristi 7 nm EUV (Extreme Ultra-Violet) proces proizvodnje koji je Samsung predstavio u oktobru prošle godine. Čip je skoro identičan Exynos 9820 modelu, koji koristi 8 nm proces proizvodnje, ali će biti brži i efikasniji od njega. Koliko, još uvek ne znamo – moraćemo da sačekamo Galaxy Note 10.

PCPress.rs Image

Exynos 9825 ima ista Cheetah M4 jezgra i Mali-G76 GPU, kao i pomenuti 9820. Međutim, s obzirom da je za izradu upotrebljena novija tehnologija, kao i da će GPU raditi na većoj brzini, očekuje se da će biti znatno brži od svog prethodnika, naročito u segmentu mobilnog gejminga.

Druge karakteristike čipa su da će imati ugrađen 4G LTE modem koji obezbeđuje brzine do 2 Gbps, kao i Samsung-ov „neural processing unit“ namenjen za AI poboljšanje fotografija i proširenu realnost. Podrška za 5G nije ugrađena u procesor, pa će Samsung najverovatnije za tu svrhu koristiti Exynos Modem 5100 za 5G varijantu Note 10 telefona.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Prethodni Exynos 9820 uglavnom je upotrebljavan u korejskoj varijanti Galaxy S10 telefona, i on je bio manje efikasan od Qualcomm Snapdragon 855 čipa koji je implementiran u S10 telefone namenjene evropskom i američkom tržištu. U ovom trenutku još uvek ne znamo da li se Samsung odlučio da na svim modelima pređe na Exynos 9825 procesor, ili će za zapadna tržišta i dalje u opticaju biti Snapdragon čipovi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: