Računari i Galaksija

Galaxy Upcycling stare telefone pretvara u IoT uređaje

Na konferenciji za developere, koju je Samsung krajem 2017. godine održao u San Francisku, prikazana je mašina za rudarenje Bitkoina, sastavljena od 40 Galaxy S5 pametnih telefona. Upravo je to bio početak inicijative za održivost – Galaxy Upcycling – čiji je cilj da stari telefoni ostanu korisni i nakon što ih vlasnici odbace.

PCPress.rs Image

Mnogi svoje stare pametne telefone čuvaju iz nostalgičnih razloga, ili u uverenju da bi mogli da im se nađu u slučaju nužde – ako ih novi uređaj izneveri. Ipak, većina takvih telefona se obično nikada više ne iskoristi, te vremenom postanu bezvredni. Zaboravljeni uređaji tako postaju e-otpad, a oni koji su se koristili samo dve ili tri godine još uvek imaju vrednost, te se računaju u moćne sprave. Upravo zbog toga raduje inicijativa koja dolazi iz Samsunga, a uz pomoć koje će se stari pametni telefoni pretvarati u nešto sasvim novo.

Kao sredstvo za promociju ove inicijative je pre tri godine poslužila mašina za rudarenje Bitkoina, sastavljena od starih Galaxy S5 uređaja u koje su ubačeni novi operativni sistemi. Za konstrukciju je bilo zaslužno odeljenje za kreativne projekte kompanije Samsung – C-Lab, čiji su stručnjaci telefone grupisali u sistem za rudarenje. Tom prilikom je istaknuto da osam Galaxy S5 telefona rudari Bitkoine sa većom energetskom efikasnošću nego računar sa Intelovim Core i7 2600 procesorom.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 Ultra postavlja nove standarde izdržljivosti i jasnoće prikaza uz Corning® Gorilla® Armor

Na događaju CES 2021 Samsung je najavio evoluciju ovog programa, a ideja je da vlasnici svoje stare Galaxy telefone pretvore u IoT uređaje. Kompanija će uskoro objaviti softver koji će omogućiti aktiviranje ove funkcije, a u jednom primeru je moglo da se vidi kako se stari telefon koristi kao baby monitor koji roditelje obaveštava kada potomak nije zadovoljan okruženjem.

Mnogi svoje stare uređaje već koriste na slične načine, pa, na primer, iPhone uređaji koji se više ne koriste služe kao termostati, ili stoje na frižideru kako bi se sa njih čitali recepti. Ipak, podrška kompanije Samsung će čitavu stvar podići na viši nivo, te stare telefone uvesti u Internet of Things svet.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,