Samsung radi na robotu koji se “razume” u vina

Samsung, kao što stoji i u naslovu, radi na robotu sa somelijerskim kapacitetima (doslovan prevod ove francuske reči znači „onaj koji služi vino“). I to nije sve – ovaj robotski pomoćnik može i da sakuplja veš koji je spreman za pranje, napuni veš mašinu, postavi sto, i na kraju u čašu sipa vino, te ga odnese vlasniku.

PCPress.rs Image

U pitanju je robot po imenu Bot Handy, a kreatori kažu da objekte prepoznaje uz pomoć ugrađene kamere i veštačke inteligencije. Zamišljen je kao „ekstenzija za kuhinju i dnevnu sobu, zapravo za celo domaćinstvo“, ali još uvek nije najjasnije koliko je spreman da uđe u kuće onih kojima je robotska pomoć potrebna. U trenutnoj fazi ovaj robot je visok (nije precizirano koliko), tankog tela, obojen u crnu i belu i ima dva velika digitalna oka uz pomoć kojih menja „raspoloženja“. Ima samo jednu ruku koja se pomera u „ramenu, laktu i ručnom zglobu“ i na kraju hvataljku. Po kući se kreće na točkovima, a može i da se izdigne kako bi dohvatio objekte koji su na visokim položajima.

Pročitajte i:  Robot kuću gradi: Autonomne mašine sve bolje

Nije poznata ni cena robota, ali je sigurno da bi ovakvi pomoćnici u budućnosti mogli da budu od velike koristi, i to ne samo za sipanje i služenje vina, već i za pomoć onima koji ne mogu da se staraju o sebi.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,