Gasi se AIM servis za poruke

Ono što mlađe generacije ne razumeju, i što nikada neće razumeti, jeste uloga koju je AIM, AOL-ov servis za poruke, imao krajem devedesetih godina prošlog veka. Sada ovaj prethodnik modernih servisa koje koriste Facebook i druge društvene mreže i aplikacije, svoj radni vek privodi kraju, te je najavljeno da se gasi 15. decembra.

PCPress.rs Image

Moderni korisnici danas lako pletu mreže od različitih tekstualnih poruka, te se lako snalaze u socijalnom jeziku današnjice čije je glavno čvorište neki od gadget-a koje nose u džepu. Virtuelne reči, te razna pištanja koja znače da je korisnik dobio novu informaciju, ne predstavljaju ništa neobično, te svako zna kako da ih čita, tumači i čuje, a sve zahvaljujući prethodnicima koji su nas svemu tome naučili. Prve generecaji kojima je bilo omogućeno da beskonačno komuniciraju sa najbližim prijateljima, mogle su to upravo zahvaljujući AIM servisu za poruke.

Upravo je tako nastalo ono što danas svi znaju, a ne sećeju se kako su naučili – sposobnost da se razume značenje i smisao svakog karaktera, te emotikona, u zavisnosti od mesta u rečenici, te interpunkcije. Tehnika koju su izmislile i razradile generacije koje nisu imale Snapchat, grupni chat na Facebook-u ili Viber-u, generacije koje sui male samo AIM, AOL-ov instant messenger.

Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

AIM je radio slično kao Gchat ili iMessage, ali su poruke mogle da se šalju samo sa desktop računara. Postojala je i mogućnost postavljana poruka, koje su imale ulogu koju danas imaju statusi na Facebook-u, a sada već antologijski zvukovi obeležavali su različite radnje u okviru AIM-a: tako je na primer zvuk škripanja vrata značio da se neko pridružio konverzaciji, a zvuk zatvaranja vrata da je istu napustio.

AIM je bio jedan od prvih uspešnih instant messenger-a, te je najviše korišćen krajem devedesetih i tokom dvehiljaditih, da bi sada, kada su korisnici našli nebrojeno mnogo novih načina da komuniciraju online, postao suvišan.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: