Nero čisti i optimizuje vaš računar

Nemačka softverska kompanija Nero najpoznatija je po svom paketu za snimanje optičkih medija Nero Burning ROM koji je nekada bio u samom vrhu popularnosti uslužnih programa. Sa promenom načina korišćenja multimedijalnih sadržaja, rekreativna aktivnost „prženja“ muzičkih i filmskih diskova izgubila je na popularnosti, pa Nero traži nova tržišta proširenjem svoje softverske ponude. Program novijeg datuma u njihovoj ponudi je Nero TuneItUp, uslužni alat za održavanje i optimizaciju računara.

PCPress.rs ImageNero TuneItUp sledi koncept sličan drugim popularnim alatima iz ove kategorije i nudi centralno okruženje iz koga se mogu izabrati razni moduli za različite aktivnosti. To uključuje opcije za pronalaženje i uklanjanje nepotrebnih sistemskih fajlova, brisanje istorije korišćenja Interneta, čišćenje Windows Registry konfiguracije, optimizaciju Windows servisnih aplikacija, defragmetaciju hard‑diskova, sigurno brisanje fajlova odnosno pražnjenje korpe sa otpacima, ažuriranje sistemskih drajvera, proveru da li postoje novije verzije instaliranih programa…

Neki od modula nude potpuno automatski rad, tako što će Nero TuneItUp obaviti čitav proces provere i čišćenja, dok drugi moduli za ručnu optimizaciju zahtevaju dodatne aktivnosti koje korisnik može izabrati po potrebi. Tako će recimo opcija za deinstaliranje programa prikazati spisak instaliranih aplikacija gde treba označiti one za uklanjanje. Na sličan način će opcija čišćenje multimedijalnih fajlova prikazati izveštaj o pronađenim kandidatima za brisanje, odakle korisnik može da izabere pojedinačne fajlove.

Kao i kod većine sličnih programa, Nero TuneItUp preteruje sa količinom upozorenja korisnika i time što prijavljuje probleme tamo gde ih nema. Tako recimo pri korišćenju standardnog Web browser‑a u standardnom režimu i prvoj poseti nekom sajtu, TuneItUp može prikazati upadljivo upozorenje da je otkrio potencijalni problem – tragove korišćenja Interneta, odnosno istoriju posećenih lokacija i keširane fajlove. Ukoliko želite da izbegnete nepotrebna upozorenja, možete deaktivirati pojedinačne module.

Više informacija o programu potražite na adresi www.nero.com/eng/products/nero‑tuneitup/. Osnovna verzija programa je, naravno, besplatna ali sadrži samo standardne opcije, a dostupna je i komercijalna verzija Nero TuneItUp PRO koja uključuje dodatne module za optimizaciju. Opcije profesionalne verzije su recimo optimizacija Windows podešavanja, ažuriranje instaliranog softvera i optimizacija potrošnje energije na prenosnim računarima.

(Objavljeno u PC#246)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,