PC Press Studio

Gedžeti koji su obeležili 2012. godinu

Prethodna godina bila je izuzetno plodna kada je u pitanju IT industrija. Ako bi trebalo da 2012. godinu opišemo jednom rečju, to bi svakako bila – inovacija ili inventivnost. Pregršt novih, zanimljivih, multifunkcionalnih i korisniku dostupnih uređaja, predstavljeno je tokom cele godine.

originalUvek je teško izdvojiti samo jedan gedžet koji je napravio pomak na hardverskom, softverskom ili dizajnerskom polju, te ćemo se ovog puta koncentrisati na konkretne kategorije i gedžete koji su ostavili traga tokom protekle godine.

 

 Najbolji računar

Konkurencija u ovoj kategoriji je izuzetno zanimljiva, ali naš izbor je pao na MacBook Pro with Retina Display. Ovaj MacBook Pro/MacBook Air/iPad hibrid je sigurno najnapredniji laptop uređaj koji je Apple do sada kreirao. Na mnogim mestima pročitaćete da je ovo pravi Terminator od laptopa, koji u senku baca skoro svaki laptop, ultrabook, pa čak i desktop PC. Za ovo su svakako zaslužne hardverske specifikacije kao što je Intel Core i7 četvorojezgarni procesor sa flash memorijom, NVIDIA grafički čip koji obezbeđuje kvalitet prikaza sadržaja kakav Retina Display i zaslužuje. Macbook pro je tanak svega 1.8 centimetara i izuzetno je lak za manipulaciju, što je veoma bitno profesionalnim korisnicima. Ono što ovaj laptop svakako izdvaja od konkurencije jeste displej. Ali ne bilo koji, već Retina Display. Ekran od 15.4 inča donosi rezoluciju od 2880 x 1800 piksela (220ppi) i otklanja probleme sa kojima su se displeji susretali u prošlosti – izobličenje boja i loši uglovi gledanja. Naravno, ovakva “zver” od laptopa ima i paprenu cenu, ali s obzirom na kvalitet i specifikacije koje pruža, sa MacBook Pro with Retina Display laptopom nikako nećete pogrešiti, posebno ako ga koristite u profesionalne svrhe.

 Najbolji tablet

Proizvođači tablet uređaja bili su izuzetno vredni protekle godine, tako da su svi najznačajniji igrači na tržištu predstavili svoje adute. Apple, Samsung, Google, ASUS i druge kompanije nisu se libile da izvuku sve adute iz rukava i korisnicima prezentuju i demonstriraju tablete vrhunskog dizajna i performansi. Ipak, korisnici su ti koji odlučuju a sudeći po njihovim reakcijama tokom cele 2012. godine, uređaji manjih dimenzija su bili najprimamljiviji i odneli su primat. Zbog toga i naš izbor za najbolji tablet pada na dva uređaja – Nexus 7 i iPad mini.

Nexus 7 je nastao u kolaboraciji kompanija Google i ASUS i predstavlja pravo malo remek delo u revoluciji Android tableta. Google je išao putanjom zdravog razuma, pa je umesto prenapumpanog i preskupog  tableta, kreirao uređaj sa solidnim performansama i neverovatno pristupačnom cenom. Nexus 7 je brzo postao glavna konkurencija iPad uređajima, a njegova kompaktnost (displej od 7 inča), hardverske specifikacije (vrhunski Nvidia Tegra 3 procesor) i softverska podrška (Android 4.1 Jelly Bean OS), svrstali su ga u red najpopularnijih i najprodavanijih tablet uređaja. Naravno, na sve ovo uticala je i izuzetno niska cena (ispod 200 dolara), tako da je Google Nexus 7 (by ASUS) zaista napravio pravu revoluciju na IT i mobilnom tržištu.

Apple nije ostao skrštenih ruku ni tokom prethodne godine, predstavio je pregršt tablet uređaja, među kojima se svakako istakao iPad mini. Ne toliko zbog svojih hardverskih karakteristika (koje nisu za potcenjivanje), već zbog činjenice da se radi o kompaktnom, prijemčivom i prepoznatljivom uređaju. Apple iPad mini ima sve ono što će korisnika privući – dobar hardver (dvojezgarni 1GHz, A6 CPU), dimenzije ekrana od 7.9 inča i dobro poznati iOS. Retina Display nije postao sastavni deo ovog modela, ali smo sigurni da će se to destiti već kod iPad mini 2 uređaja, a to je nešto o čemu će konkurencija morati da razmišlja.

 Najbolji smartfon

Slično kao i kod tablet uređaja, tržište smartfona je procvetalo u 2012. godini. Kao nikada do tada, konzumenti mobilnih tehnologija su žudeli za novijim, bržim, kompaktnijim pametnim telefonom. Tome je svakako doprineo i “Android bum”, te ne možemo a da u ovu kategoriju ne smestimo dva velika rivala – Samsung i Apple.

Samsung Galaxy S3 je po svom pojavljivanju prevazišao sva očekivanja sa odličnim dizajnom, neverovatnim ekranom i jedinstvenim softverskim inovacijama. Od ovog uređaja se očekivalo dosta, ali je malo ko pretpostavljao da će izazvati toliku histeriju, kakvu je među potrošačima do tada izazivao samo iPhone. S3 je promovisan kao uređaj inspirisan prirodom, doneo je fenomenalan 4.8-inčni Super AMOLED HD displej i Samsungov 1.4GHz četvorojezgarni Exynos procesor. Kamera od 8 megapiksela (1080p), S Voice opcija kao pandan Apple Siri usluzi, Direct Call, Smart Alert sistem notifikacija i druge softverske inovacije implementirane u Android 4.0 OS, doprinele su da Samsung Galaxy S3 dobije kultni status, proda se u preko 40 miliona primeraka i odnese gomilu priznanja i nagrada za najbolji smartfon ili gedžet u prethodnoj godini.

Gledano iz ugla tržišne konkurentnosti, komercijalno pojavljivanje Apple iPhone 5 uređaja desilo se prilično kasno – tek krajem 2012. godine. Ipak, to nije previše uzdrmalo pozicije kompanije iz Kupertina na tržištu. Apple iPhone 5 je po dimenzijama manji od prethodnika (4S), a time i kompaktniji, što uvek dodatno privlači korisnike. Retina Display je prisutan na ekranu veličine 4 inča (1136 x 640 piksela), hardver je oplemenjen novim A6 procesorom i ugrađenom kamerom od 8 megapiksela. Tu je podrška za LTE i gomila drugih opcija konekcije. Uz Apple iPhone 5 stigao je i novi iOS 6 operativni sistem, što je sveukupno činilo da Apple ponovo postane konkurentan i povrati primat koji mu je u prethodnih nekoliko godina preuzeo Samsung.

 Najbolji gaming uređaj

Bez ikakve sumnje i pored velike konkurencije, titula najboljeg gedžeta namenjenog igračkoj populaciji ide Sony PS Vita portabilnoj konzoli. Sony Vita je dugo najavljivana, nakon PSP uređaja i korisnici su je s nestrpljenjem isčekivali. Kada se pojavila, Vita nije razočarala – implementacija touchscreen opcije, 3G podrške, zajedno sa moćnim četvorojezgarnim procesorom i SSD opcijom skladištenja podataka bili su dobitna kombinacija. Sjajni OLED kran od 5 inča, koji je još uz to i osetljiv na dodir, je  bio pun pogodak i odlična novost za igrače i ljubitelje interaktivnosti. Pravi hardcore igrači svakako su s oduševljenjem prihvatili četvorojezgarni procesor koji PS Vita donosi (ARM Cortex-A9 MPCore), a koji je sposoban da podrži i najkompleksnije igre, kao i izuzetan grafički prikaz koji omogućuje četvorojezgarni SGX543MP4+ GPU. Takođe, po svom pojavljivanju Sony PS Vita je podržavala veliki broj novih naslova, što je bilo prilično iznenađujuće za tako nov sistem.

Na ovu listu gedžeta koji su obeležili 2012. godinu svakako su mogli dospeti i još neki uređaji (iPhone 4S, ASUS Eee Pad Transformer Prime, HTC One X, Nokia Lumia 920, Microsoft Surface…), ali i ovaj izbor je sasvim dovoljan da se stekne slika o fenomenalnoj ponudi u kojoj svako može pronaći nešto za sebe. Stepen inovacija na hardversko-softverskom i dizajnerskom polju bio je na zavidnom nivou tokom prethodne godine, a već sada smo svedoci da se taj trend nastavlja i u 2013.

Autor: Bratislav Jovanović

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: