Gedžet koji je obeležio 2012. godinu – Lytro kamera

Onima koji nisu želeli da “uče” fotografiju, nekada su u prodavnicama nuđeni jednostavni foto aparati bez potrebe za bilo kakvim podešavanjem. Širilo se i uverenje da takvi aparati proizvode fotografije na kojima je “sve oštro”. Takva tvrdnja se, uz mnoga ograničenja, mogla samo uslovno prihvatiti.

lytro-cameraAutomatika današnjeg “jednostavnog” foto aparata, između ostalog, ozbiljno je angažovana, kako bi se fokus, na fotografiji u nastajanju, našao na pravom mestu. Ne samo da su fokus i izoštravanje parametri koji kategorišu fotografiju, nego se u svakom ozbiljnom predstavljanju nekog fotografskog objektiva, obavezno razmatra i estetski efekat zamućenja onoga što je ostavljeno izvan fokusa. Na snimljenoj fotografiji mnogo toga može se naknadno izmeniti, a ponešto i popraviti, ali pogrešan fokus zauvek ostaje pogrešan.

A onda je najavljen proizvod čiji tvorci su smelo tvrdili – fotografišite odmah, a fokusirajte naknadno, kad poželite i koliko puta poželite. Neki su sumnjičavo odmahivali glavom, ali od kako je Lytro kamera dostupna na tržištu, više nema mesta sumnjama. Digitalni zapis koji zabeleži ovaj uređaj, sadrži sve potrebne informacije, iz kojih naknadno na računaru možemo po potrebi dovesti u fokus, odnosno izoštravati, bilo koji proizvoljan detalj fotografije.

Doživljaj je donekle uporediv sa posmatranjem video sekvence, u kojoj autor usmerava našu pažnju prebacujući fokus između različitih objekata u kadru. Revolucionarna razlika, krije se u tome što Lytro fotografija na jednom snimljenoj statičnoj slici, pruža punu kreativnu kontrolu iznova, svakom posmatraču, svaki put.

Lytro kamera svojim spoljnim izgledom ne asocira na značajan tehnološki proboj, preciznije ona uopšte ne izgleda kao foto aparat i najpre će nas podsetiti na dečiju igračku, ali sasvim sigurno je u pitanju mnogo više od igračke. Na prvu loptu, iskusan profesionalni fotograf teško da bi iskazao bilo kakvu emociju u susretu sa ovim uređajem, sem možda jedva primetnog podizanja obrva.

Sa druge strane pasionirani foto entuzijasta bi verovatno izrekao poduži niz primedbi i sugestija, koje bi obavezno trebalo uvažiti, pre nego što se ovakav aparat uopšte kvalifikuje za ozbiljan komentar. Treba reći da u ovom trenutku i u ovom obliku Lytro kamera predstavlja napredan gedžet, koji ipak još uvek ne pretenduje da postane podrazumevani fotografski alat.

Svakako će još neko vreme proteći, pre nego što se ova tehnologija izbori za svoje mesto na sportskim događajima, raznim manifestacijama i svim drugim prilikama, koje u današnje vreme uobičajeno privlače fotografske objektive.

Lytro fotografija nikako nije konkurencija klasičnoj fotografiji, ona predstavlja jedan potpuno novi svet kreativne komunikacije, koji tek čeka da bude istražen i to od samog početka. Ipak, iskustvo nas uči da su sve pionirske tehnologije u dodiru sa postojećim, rezultirale novim, ponekad iznenađujućim oblicima i osobinama. Možemo očekivati da će Lytro zapis u doglednoj budućnosti osigurati svoje, svakako zasluženo mesto u fotografskom univerzumu.

Tek iz te buduće perspektive, biće moguće oceniti koliko velika i značajna je bila pojava prve Lytro kamere. Do tada, oni najvatreniji ljubitelji gedžeta imaju priliku da uživaju u kreiranju i ne manje važno, jedinstvenoj prezentaciji, jedne potpuno nove i do sada neviđene slike sveta.

Autor: Zoran Škaljac

Facebook komentari: