General Electric: 500 gigabajta na disku

PCPress-General-Electric-hds-image_300dpi Istraživači iz General Electric Global Research Center laboratorije u Njujorku objavili su novi uspešan proboj u primeni holografskog zapisa. Uspešno su demonstrirali mogućnost zapisa 500 GB podataka na disk veličine standardnog DVD-a.

Brian Lawrence, vođa GE hologramskog projekta objašnjava da je prvi proboj u ovoj oblasti načinjen još prošle godine, kada su standardnim laserom od 405 nm koji se upotrebljava u blu-ray uređajima proizveli prve hologramske zapise.

PCPress-General-Electric-hds-system “Međutim, ključni je bio razvoj odgovarajućih materijala koji je sproveden ove godine. Trebalo je, naime, razviti materijal koji će se ponašati slično foliji na DVD i BR diskovima. Kod ovih pisača za čitanje se upotrebljava laser male snage (oko 1 mW), dok se za upis koriste snage od 10 – 50 mW kojima se folija progoreva”, objašnjava Lawrence.

“Tu sličnost sa starim tehnologijama prestaje. Bilo je potrebno razviti materijal koji će se slično ponašati i dozvoljavati očitavanje holograma laserom male snage, ali i značajnu promenu indeksa prelamanja pod dejstvom lasera velike snage koji se koristi prilikom upisa podataka”.

Nova tehnologija omogućiće upis oko 500 GB podataka na disk veličine 12 cm (5.25 inča), mada u GE laboratoriji tvrde da je za komercijalnu primenu potrebno još oko dve godine istraživanja i usavršavanja.

Izvor: General Electric

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: