Getty Images će ponuditi AI generisane slike

Pre godinu dana, Getty je odlučio da ne prihvata AI generisane slike. Međutim, sada je doneta drugačija odluka i kompanija će zvanično ući u AI biznis. To će uraditi na jedinstven način – upotrebom sopstvenog AI alata koji je treniran na njihovoj (ogromnoj) bazi fotografija. Rezultujući sadržaji će biti ponuđeni po već razrađenim royalty-free licencama, što znači da korisnici neće morati da brinu o potencijalnim problemima sa kopirajtom.

PCPress.rs Image

Ulazak na AI tržište je bio očekivan, jer su i konkurentske kompanije najavile sopstvena AI rešenja – Shutterstock se opredelio za Open AI-jev DALL-E, dok se Adobe Stock oslanja na sopstveni Firefly alat, a uz to prihvata i AI generisane fotografije. Getty je odlučio da se njihov alat nazove Generative AI by Getty Images i treniran je na bazi od 477 miliona fotografija. Kao i DALL-E, omogućavaće kreiranje fotografija na osnovu tekstualnih opisa.

Ipak, kompanija je postavila neke zaštitne mere, kako bi se sprečilo da se ovaj alat koristi za dezinformacije ili za repliciranje stila živih umetnika. Na primer, kupac neće biti u stanju da kreira fotografiju predsednika Bajdena ispred Bele kuće, ili neko umetničko delo koje liči na stil nekog poznatog slikara. Kao dodatak, sve kreirane slike imaće vodeni žig koji će ih identifikovati kao AI generisane.

Getty-jev AI alat pokreće Nvidia Edify AI model sa svog Picasso cloud servisa. Kada bude dostupan, biće zanimljivo videti kako će se on pokazati u odnosu na poboljšani DALL-E 3 model.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: