BIZIT plus

Globalna isporuka PC računara je stabilna, ali se očekuje brzi pad

Prema IDC-u, u Q2 kvartalu 2021. godine prodaja PC računara je i dalje u porastu, 13.2 procenta u odnosu na Q2 2020, ali je to znatno manji rast nego u prethodnom kvartalu (55.9 procenata). U drugom kvartalu ove godine prodato je ukupno 83.6 miliona računara. I Gartner ima slična predviđanja. Prema njihovom istraživanju, u Q2 je prodato 71.6 miliona računara, što je povećanje od 4.6 procenata u odnosu na Q2 2020.

prodaja

Rast, ali i zasićenje

Ovaj rast je posledica pandemije, ali se polako oseća prezasićenost tržišta. Proteklih godinu dana mnogi su zbog rada od kuće i dugotrajne izolacije obnovili svoje računare. Međutim, svi indikatori pokazuju da se taj trend polako smiruje i da će u narednom periodu broj prodatih računara opadati. Jedan od razloga je i to što se sada prioriteti potrošnje korisnika polako menjaju i da je godina „agresivne“ kupovine računara bila izuzetak od pravila. Takođe, na smanjenje prodaje uticaće i globalni nedostatak čipova. Produžetak povećane potražnje možda može da potpomogne Windows 11 koji zahteva novi hardver i neće raditi na mnogim starijim računarima. To će, prvenstveno u kompanijama biti razlog za kupovinu novih računara.

Pročitajte i:  Gartner predviđa smanjenje klasične pretrage za četvrtinu do 2026. godine

Što se tiče brendova, Lenovo i dalje drži prvo mesto, sa 25.2 procenta tržišta, a za njim slede HP i DELL, dok su na četvrtom i petom mestu Apple i Acer.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: