Računari i Galaksija

Glumci pokrenuli kampanju protiv AI “show stealers”

Izdržavanje glumaca je u opasnosti od veštačke inteligencije (AI) osim ako se zakon ne promeni, upozorava sindikat.

PCPress.rs Image

Audio umetnici su posebno zabrinuti zbog upotrebe veštačke inteligencije

Equity, sindikat radnika scenskih umetnosti, pokrenuo je novu kampanju “Stop AI Stealing the Show”. AI može da koristi uzorke glasa ili lica glumca, da generiše sadržaj uključujući takozvani „deep fakes“. Od automatizovanih audio knjiga do digitalnih avatara, AI sistemi sada zamenjuju vešte profesionalne izvođače, kaže sindikat. Takođe, upozorava na „distopijske“ posledice ukoliko se zakon o autorskim pravima ne prilagodi. Equty naglašava brojne različite načine na koje se glasovi i ličnosti glumaca mogu koristiti. Na primer, glumci mogu da rade sa kompanijama sa veštačkom inteligencijom kako bi kreirali sisteme koji mogu da generišu veštačke glasove ili da im pomognu da naprave digitalne „avatare“.

„Sintetičke“ predstave se mogu kreirati pomoću veštačke inteligencije, u nekim slučajevima čak i omogućujući preminulim glumcima da se pojavljuju u filmovima. Iako performanse generisane veštačkom inteligencijom mogu biti korisno kreativno oruđe, sindikat je zabrinut da glumci možda neće uvek moći da kontrolišu upotrebu svojih sličnosti ili da se njihova sličnost može koristiti bez saglasnosti ili adekvatne naknade. AI generisani “deep fake” video snimci poznatih ličnosti postali su sve popularniji na mreži.Tamo gde glumci rade sa kompanijama sa veštačkom inteligencijom, većina njih ne zna svoja prava, a od mnogih se traži da potpišu ugovore o neotkrivanju podataka, kaže sindikat. U anketi od 430 svojih članova, sindikat je otkrio da 93% audio umetnika smatra da veštačka inteligencija predstavlja pretnju njihovim mogućnostima zapošljavanja.

Pročitajte i:  Novo slušanje muzike: Spotify testira AI plejliste

Jedan ispitanik u anketi rekao je sindikatu: „U poslednjih šest meseci, moj glas je korišćen u ogromnim marketinškim kampanjama od strane globalnih kompanija. Ne dobijam ni peni, iako verujem da moj ugovor ne dozvoljava oglašavanje treće strane”.

Equity je rekao: Sve veći kapacitet AI za kloniranje ljudskih glasova predstavlja značajan rizik da će vlasnik glasa ili biti nedovoljno naplaćen ili uopšte neće biti plaćen. Equity kaže da je posebno zabrinut zbog razvoja digitalne glasovne tehnologije za automatizovano kreiranje audio knjiga. Sindikat tvrdi da postojeći zakon o autorskim pravima ne daje izvođačima dovoljnu zaštitu, jer AI “reprodukuje performanse bez generisanja snimka ili kopije”. Equity želi da vlada preduzme mere da zaštiti prava izvođača i želi da reforma zakona o autorskim pravima „ide u korak sa tehnološkim razvojem“. Međutim, može postojati zabrinutost da bi promene zakona o autorskim pravima mogle imati negativan uticaj na slobodu govora ili ugušiti inovacije. Britanska vlada je za Bi-Bi-Si rekla da želi da osigura da je veštačka inteligencija regulisana na način koji podstiče inovacije „dok štiti ljude i naše osnovne vrednosti“. Naša nacionalna strategija veštačke inteligencije ima desetogodišnju viziju za iskorištavanje mogućnosti tehnologije i u dogledno vreme ćemo izneti naš pristup njenom upravljanju, navodi se u saopštenju vlade.

Pročitajte i:  Suosnivači Instagrama gase aplikaciju za vesti Artifact 

Izvor: Bbc

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,