Računari i Galaksija

GM i Michelin najavili automobilske gume bez vazduha

Automobilske gume bez vazduha bi uskoro mogle da postanu deo svakodnevne vožnje, budući da su GM i Michelin pokazali Uptis (Unique Puncture-proof Tire System) prototip.

PCPress.rs Image

Radi se o gumama koje je kreirao Michelin, i koje su namenjene za putničke automobile, a koje podsećaju na Tweel i druge slične koncepte iz prethodnih godina. Kombinacija materijala je ipak nešto drugačija, te spoj gume i materijala koji je nastao od smole dopušta kretanje velikim brzinama, dok su prethodne opcije bile funkcionalne samo tokom test vožnji koje su se odvijale pri malim brzinama. GM je sa testiranjima na putevima počeo 2019, a u okviru Chevy Bolts modela, pa se očekuje da gume izađu na tržište do 2024. godine.

PCPress.rs Image

Tvrdi se da bi Uptis odmah trebalo da donese prihode, te poveća bezbednost tokom vožnje, budući da donosi veću izdržljivost od tradicionalnih guma. Pored toga bi trebalo da se smanji i štetni uticaj na okolinu koji ima tradicionalna proizvodnja guma, te da se eliminiše potreba za rezervnim gumama koje zauzimaju mesto na kojem bi umesto njih mogle da se, na primer, nađu veće baterije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,