Gmail za hrabre: Novi ujedinjeni interfejs

Google je objavio da dve velike funkcije sa Google Workspace (bivši G Suite) seli i na obične korisničke naloge koji se ne plaćaju. To znači i da je Google Chat, najnovija Google aplikacija za razmenjivanje poruka, sada dostupna svima, ali i druge novine koje na prvi pogled izgledaju komplikovano.

PCPress.rs Image

Naime, veliko spajanje znači da se Gmailu pripajaju Google Chat, Google Docs i Google Meet, i zajedno stižu na besplatne naloge. Google je te promene najavio još pre godinu dana, kada je moglo da se čuje da će se Gmail iz jednostavne mejl aplikacije pretvoriti u kompleksnije, integrisano iskustvo, u okviru kojeg će korisnici moći da obavljaju poslovne zadatke, video pozive, razmenjuju poruke i sastavljaju mejlove. Integracija je u avgustu 2020. stigla do vlasnika Google Workspace profila, te na izabrane besplatne profile.

Ujedinjeni Gmail UI funkcioniše kao podeljeni sidebar – bar kada su Google Chat i Google Meet u pitanju. Tu je i odeljak za Google Chat “rooms”, grupne chatove koji su sada odvojeni od drugih poruka. Google Docs nije u sidebaru, ali je deo integracije – ako neko, na primer, prekopira Google Docs link u Google Chat korisnik preko “Open in Chat” dokument može da otvori direktno u Gmailu.

Pročitajte i:  Google.org pokreće AI akcelerator program vredan 20 miliona dolara

PCPress.rs Image

Oni koji žele ujedinjeni Gmail mogu da ga aktiviraju ako odu u podešavanja, potom u “Chat and Meet”, te “Chat” podešavanja sa “Classic Hangouts” prebace na “Google Chat”. Novi Chat na ovaj način stiže na nalog, ali sa njim i ostale funkcije u okviru integracije. Oni kojima se novo spajanje ne dopada još uvek mogu da ga izbegnu, a ako “Chat” podese na “Off”, a Google Meet na “hide”. Na taj način će sačuvati regularni Gmail.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,