Godfather: Novi Android malver

Novi Android malver pripada familiji bankarskih malvera, a dobio je ime ‘Godfather‘. Cilja mete iz 16 zemalja i krade podatke za logovanje na preko 400 online bankarskih web sajtova i menjačnica za kriptovalute.

PCPress.rs Image

Čini se da se svaki dan pojavi neki novi trojanac, ili napadačka grupa koja vreba osetljive podatke. ‘Godfather’ je jedan od novih, a radi tako što pravi lažna polja za logovanje i mami korisnike da unesu korisnička imena i lozinke na vešto napravljene HTML phishing stranice. Prvi put je primećen u martu 2021. godine, ali je od tada značajno unapređen kod, što znači da su mamci još uverljiviji.

Bezbednosni eksperti upozoravaju da je malver u poslednje vreme aktivniji, pa se sve brže širi preko kopija popularnih aplikacija. Jedana tako imitira popularnu muzičku aplikaciju iz Turske, koja je iz Google Play prodavnice preuzeta preko 10 miliona puta.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 

Nakon što se preuzme, ovaj trojanac imitira ‘Google Protect’ – standardnu bezbednosnu alatku na Android uređajima, pa čak glumi da skenira fajlove na telefonu. Tako se dobro maskira i čeka podatke za bankovne račune i digitalne novčanike.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,