BIZIT plus

SAD – rekordna kazna Fortnite zbog kršenja privatnosti dece

Kreator “Fortnite” Epic Games platiće 520 miliona dolara za rešavanje optužbi da je nezakonito prikupljao lične podatke dece i prevario ljude da kupuju, saopštila je Federalna trgovinska komisija i kompanija.

PCPress.rs Image

Platiće rekordnu kaznu od 275 miliona dolara za kršenje zakona o privatnosti dece i usvojiće stroge podrazumevane postavke privatnosti za mlade. Epic Games će takođe platiti 245 miliona dolara za refundiranje potrošača koji su prevareni takozvanim „tamnim obrascima“ da kupuju koje nisu nameravali da obave, saopštio je FTC.

„Epic je koristio podrazumevana podešavanja koja su invazivna na privatnost i obmanjujuće interfejse koji su prevarili korisnike Fortnite-a, uključujući tinejdžere i decu“, rekla je predsednica FTC Lina Khan.

Ovo saopštenje dolazi pošto je agencija preuzela snažniju ulogu u nadzoru industrije igara, najavljujući prošle nedelje žalbu protiv Microsofta zbog njegove ponude od 69 milijardi dolara za kupovinu Activision-a

Epic je u saopštenju naveo da je eliminisao mehaniku plaćanja za pobedu i plaćanje za napredak kada se dva igrača takmiče jedan protiv drugog i da je eliminisao nasumične kutije za plijen u 2019. Takođe je rekao da stavlja u postavite izričit izbor da/ne da sačuvate informacije o plaćanju.

Pročitajte i:  Epic Games poklanja igru Ghostrunner

Rečeno je da igrači mogu tražiti povraćaj novca putem kreditnih kartica.

Da bi zaštitio decu, Epic je rekao da je kreirao funkcije kao što su roditeljski nadzor koji je lakši za pristup i zahtev za PIN da bi se omogućilo roditeljima da odobravaju kupovine i dnevno ograničenje potrošnje za decu mlađu od 13 godina.

FTC je saopštio da su zaposleni u Epic-u izrazili zabrinutost zbog podrazumevanih podešavanja kompanije za decu, rekavši da bi od ljudi trebalo zahtevati da se odaberu za glasovno ćaskanje. FTC je rekao da glasovno i tekstualno ćaskanje moraju biti isključeni podrazumevano.

Zagovornici privatnosti dece bili su zadovoljni nagodbom.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,