Gogle planira razvoj Gmail i Calendar aplikacija za Wear OS

Google je nedavno lansirao Pixel Watch koji pokreće Wear OS. Prema nezvaničnim informacijama, kompanija sada testira Gmail i Calendar aplikacije za ovaj OS. Navodno se radi o „punim“ verzijama ovih aplikacija prilagođenih za prikaz na malim ekranima pametnih satova, mada nam nije jasno da li će to uključivati i mogućnost kreiranja i slanja novih email-ova.

wear os

Kreiranje aplikacija za IoT uređaje predstavlja veliki korak za Google Workspace, koji je do sada ignorisao ovaj segment tržišta. Na primer, Workspace do sada nije imao aplikacije ni za Wear OS ni za Apple Watch, dok je recimo Microsoft odavno napravio Outlook aplikacije za obe platforme.

Doduše, Wear OS je u stanju da prikazuje notifikacije sa pametnog sata, pa je preko toga moguće pročitati nove Gmail poruke i odgovoriti na njih. Čak je moguće poslati i novi email, govornim putem, ako znate adresu primaoca ili ga imate u kontaktima. I to sve radi bez aplikacije. Međutim, nedostaju neke od uobičajenih funkcionalnosti, kao što su pretraga inbox-a ili traženje nekog starijeg email-a. Nadamo se da će Gmail za Wear OS doneti i te opcije, kao i neke opcije koje će optimizovati aplikaciju za upotrebu na pametnom satu.

Pročitajte i:  Google planira da postavi optički kabl između Kenije i Australije

Takođe postoji potreba i za „punokrvnom“ Calendar aplikacijom, s obzirom da Wear OS poseduje samo „Agenda“ aplikaciju koja nema sve opcije koje korisnici žele, a uz to se ne može preuzeti sa Play Store-a, već je preinstalirana na samom satu. Trenutno jedina Google productivity aplikacija za Wear OS je Google Keep, pa kompanija ima dosta posla da unapredi Workspace za njega.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,