Google AI pretraživač: Svi su zbunjeni

Search Generative Experience (SGE) je još uvek samo Google Labs opcija, a to znači da je roditeljska kompanija Alphabet još uvek ne priznaje kao zvaničnu funkciju.

PCPress.rs Image

Google pretraživač je odavno glavni izvor informacija za skoro celo čovečanstvo, pa zbog toga nije loše da se bude obazrivo s novim funkcijama. Kompanija dnevno obradi milijarde zahteva, što znači da pretraživač koriste skoro svi, neretko u kriznim situacijama. Search je dakle veoma važan, što znači da će i SGE imati isti značaj.

Oni koji aktivno testiraju SGE kažu da liči na Featured Snippets, pa su AI rezultati često tek malo izmenjeni Snippet. Istina je da je sve još uvek u početnim fazama razvoja, tačno je i da su AI odgovori ponekad precizniji i relevantniji, ali brojne poteškoće čine da se korisnici često pitaju čemu uopšte služi SGE.

Stručnjaci kažu da je vreme da se udaljimo od zabavnih pitanja za chatbotove i da počnemo da postavljamo pitanja koja nas stvarno interesuju. Ljudska bića – za razliku od mašina – svaki odgovor promišljaju, često raspravljaju o tome šta je tačno, a šta ne, posebno kad su u pitanju teme u okviru kojih jasni odgovori nisu mogući.

Pred Search Generative Experience opcijom kompanije Google je dakle veliki put, a pitanje je hoće li ikada stići do željenog cilja.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB