Google ažurirao politiku privatnosti da bi mogao da koristi javne podatke za obuku svojih AI modela

Google je objavio novu politiku privatnosti u kojoj se navodi da ima pravo da koristi javno dostupne podatke za obuku svojih AI modela. Tehnološki gigant je tokom vikenda promenio formulaciju politike privatnosti, u kojoj je izraz „AI modeli „ zamenio izrazom „jezički modeli“. Pored toga, navedeno je da bi mogao da upotrebljava javno dostupne informacije za izgradnju, ne samo novih funkcija, već i kompletnih proizvoda, kao što su Google Translate, Bard i Cloud AI.

PCPress.rs Image

Ovom činom, Google jasno daje do znanja korisnicima da sve što oni objave na mreži može biti iskorišćeno za obuku Bard-a, njegovih budućih verzija, kao i bilo kog drugog AI proizvoda koji kompanija razvije.

Kritičari već neko vreme izražavaju zabrinutost što kompanije neovlašćeno upotrebljavaju informacije objavljene na mreži za obuku svojih jezičkih modela u alatima sa „veštačkom inteligencijom“. Nedavno je podneta i tužba protiv OpenAI-a, u kojoj se navodi da je kompanija koristila ogromnu količinu ličnih podataka sa Interneta, uključujući i „ukradene privatne informacije“, kako bi obučio svoje GPT modele, bez prethodne saglasnosti korisnika čiji su podaci u pitanju. To je verovatno tek početak, jer mnoge kompanije koriste sličnu strategiju za obuku sopstvenih AI proizvoda.

Pročitajte i:  Google je otpustio 28 radnika koji su protestovali zbog "Projekta Nimbus"  

Verovatno je to i razlog ove dopune u Google-ovoj politici privatnosti. Kompanija na ovaj način verovatno želi da se zaštiti od mogućih tužbi, što bi suštinski značilo trošenje resursa i novca za na neproduktivan način.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,