BIZIT plus

Apple ulazi u istoriju kao prva kompanija čija je tržišna vrednost premašila 3 biliona dolara

Apple je postao prva kompanija na svetu koja je dostigla tržišnu vrednost od 3 biliona dolara. Kompanija je podstaknuta priširenjem na nova tržišta, zajedno sa očekivanjima za umereniji pristup povećanju kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

PCPress.rs Image

Prihodi i profiti kompanije nadmašili očekivanja analitičara

Napredak proizvođača iPhone-a bio je među najupečatljivijim u mesecu koji je obeležio interesovanje investitora za potencijal veštačke inteligencije. Investitori koji su kupovali akcije takođe su posebno favorizovali kompanije sa jakim bilansima i novčanim tokovima.

Najnoviji kvartalni izveštaj Apple-a u maju pokazuje da su prihodi i profiti kompanije nadmašili očekivanja analitičara. Takođe, rekord u otkupu akcija, ojačao je reputaciju sigurne investicije tokom globalne ekonomske neizvesnosti.

Na sličan način, proizvođač električnih automobila Tesla je u junu zabeležila skok tržišne kapitalizacije od 28 odsto.

Teslin porast je bio podstaknut ugovorima koje su sklopili rivali Ford i General Motors. Kompanije su odlučile da se priključe Teslinoj Supercharger mreži, što bi potencijalno moglo da definiše Tesline punjače kao industrijski standard.

Takođe, prošlog meseca Nvidia se pridružila klubu kompanija koje se približavaju vrednosti od 1 bilion dolara. Tržišna kapitalizacija kompanije porasla za 11,8 odsto, a očekivanja investitora su da kompanija ima potencijal da iskoristi procvat veštačke inteligencije. Akcije kompanije su porasle nakon što su objavljene prognoze prihoda koju su bile više od 50 odsto iznad procena.

Pročitajte i:  Nvidia blizu toga da prestigne Apple i postane druga najvrednija firma na svetu

Apple i Microsoft predvode listu 20 najboljih globalnih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji krajem juna.

Nasuprot tome, tržišna kapitalizacija Alphabet-a pala je prošlog meseca za 2,3 odsto na 1,53 triliona dolara. Razlog tome je verovatno rastući konkurentski pritisak Microsoft-ovog Bing-a koji je postao istaknut nakon integracije veštačke inteligencije odmah iza ChatGPT-a.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: